Siirry sisältöön

Ensitunnelmia Nuorten hyvinvointiohjelmasta

Nuorten hyvinvointi rakentuu arjessa, ja sinne pitää myös ratkaisujen yltää.
Hymyilevä silmälasipäinen punertavatukkainen nainen vaalean taustan edessä
Yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Kujala MIELI ry:stä on fasilitoinut Nuorten hyvinvointiohjelman valmistelua 130 eri organisaation kanssa.

”Tulee aurinkoisia, ja tulee sateisia päiviä. Toivon, että jokaisella nuorella olisi ainakin sateenvarjo turvanaan.”

Näillä nuoren sanoilla käynnistyi Nuorten hyvinvointiohjelman valmistelu syyskuussa. Nyt kaikille avoimet valmistelutilaisuudet on pidetty, ja on aika summata fiiliksiä.

Päällimmäisenä tunteena on aito kiitollisuus ja jopa ihmetys mukaan lähteneiden toimijoiden määrästä.  Nuorten hyväksi asiantuntemustaan antoi yli 130 organisaatiota. Suuri kiitos jokaiselle!

Toimien tulee muuttaa yhteiskuntaa – ei niinkään nuoria.

Tavoitteena on rakentaa monipuolinen ja laaja toimenpideohjelma 13–28-vuotiaiden nuorten hyvinvoinnin tueksi, ja osaksi Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa.

Nuorten hyvinvoinnin ratkaisujen metsästys oli innostavaa ja luovaa. Teimme hattutemppuja, neuvottelimme politiikkapöydissä, pohdimme kestävyysnäkökulmia ja priorisoimme. Joskus myös naurahtelimme.

Keräsimme aineiston vaiheittain, kolmen valmistelukerran prosessina. Nyt kasassa on satoja ratkaisuehdotuksia. Miltä ne näyttävät?

Selvää on, että ratkaisupaketti tulee olemaan laaja – kaikille politiikan sektoreille ja yhteiskunnan tasoille yltävä. Nuorten hyvinvointi rakentuu arjessa, ja sinne pitää myös ratkaisujen yltää. Moni ratkaisu tarkoittaa nykyisten aikuisten toimia, ja niiden toimien tulee muuttaa yhteiskuntaa – ei niinkään nuoria.

Kasvu- ja opiskelurauha nousi vahvasti esiin.

Kasvu- ja opiskelurauhan merkitys nousi valmistelussa vahvasti esiin. Onko nuorilla liikaa paineita? Onko heidän itseohjautuvuuteensa varaan laskettu liian paljon? Miten käännämme kasvu- ja opiskelurauhan hallitusohjelmatavoitteeksi? Siinä ja monessa muussa riittää pohdittavaa seuraaviksi viikoiksi.

Nuorten hyvinvointiohjelman valmistelu etenee kuin höyryjuna: MIELI ry:ssä pyörittelemme nyt valtavaa aineistoa. Kaikki valmistelijat pääsevät kommentoimaan luonnosta marraskuussa. Julkistamme Nuorten hyvinvointi -ohjelman joulukuussa.

Nuorten hyvinvointiohjelman julkistus: Save the date 14.12.

Nuorten hyvinvointiohjelma julkistetaan keskiviikkona 14.12. klo 8.30– 10.00 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ja valtakunnallisesti striimattuna.

Lämpimästi tervetuloa!

Ota yhteyttä

Johanna Kujala

Yhteiskuntasuhdepäällikkö
+358 40 574 1922
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: