Hyvän mielen taitomerkki

Hyvän mielen taitomerkin esittelyvideo

Hyvän mielen taitomerkki on kaikille avoin sähköinen oppimateriaali mielenterveystaitojen vahvistamiseen peruskoulussa. Oppilaiden taidot karttuvat opetussuunnitelman mukaisesti mm. tunne-, kaveri- ja turvataidoissa sekä omien vahvuuksien löytämisessä ja arjen hallinnassa. Oppimateriaali koostuu tavoitteellisesta oppimispolusta, jossa opettajajohtoiset ja oppilaiden itsenäiset opiskeluosiot vuorottelevat.

Hyvän mielen taitomerkki koostuu kohderyhmäkohtaisista "kursseista", joihin pääset oheisista linkeistä:
Yläkoulun ja erilaisten oppijoiden Hyvän mielen taitomerkki -aineistot ovat kehitteillä.
 
Oppilaan saavutettua oppimistavoitteet opettaja myöntää hänelle kurssikohtaisen taitomerkin. Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen koko peruskoulun ajalta oikeuttaa Hyvän mielen taitomerkkidiplomiin, jota nuori voi käyttää vaikka kesätöiden haussa.
 
Taitoja harjaannutetaan seuraavissa mielenterveystaidoissa:
  1. Tunnetaidot
  2. Itsetuntemus ja vahvuudet
  3. Kaveritaidot
  4. Arvot ja asenteet
  5. Hyvä arki
  6. Turvallisin mielin kehossani
  7. Selviytymistaidot
  8. Unelmat ja luottamus elämään (7.-9. -luokille)

Opettajalle Hyvän mielen taitomerkki -kokonaisuus tarjoaa systemaattisesti etenevän kokonaisuuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Mielenterveystaitojen oppimista tukee ikätasoon sopiva, innostava ja vuorovaikutteinen oppiaineisto. Toiminnalliset, koko luokan kanssa toteutettavat tehtävät ryhmäyttävät ja motivoivat. 3.-7. -luokkalaisille on tarjolla myös itsenäisesti tehtäviä osioita. Oppilaan itsearviointi tavoitteiden saavuttamisessa jäntevöittää oppimisprosessia.

"Aivan tavattoman kivoja juttuja siellä on! Se, miten asiat on sanallistettu, on todella ikätasoista." Palaute Pirkanmaalta.

Hyvän mielen taitomerkin idea ja suurin osa oppimistavoitteista kehitettiin Opetushallituksen rahoittamassa #paraskoulu -hankkeessa Hämeenlinnan Iittalan yhtenäiskoulussa. MIELI ry jatkoi kehittämistyötä yhdessä Iittalan yhtenäiskoulun kanssa ja laati sähköisen oppiaineiston, jonka avulla tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Hyvän mielen taitomerkki julkaistaan tällä sivulla alakoulun aineiston osalta kevään 2021 aikana ja yläkoulun osalta syksyllä 2021.
 
Ilmoittaudu tiedotuslistalle, niin saat kutsut perehdytystuokioihin!
Koko koulu Hyvän mielen taitomerkin käyttäjäksi? Kysy lisää mahdollisuudesta saada kurssikopiot oman koulun käyttöön!
 

Creative Commons -lisenssi
Hyvän mielen taitomerkki, jonka tekijä on MIELI Suomen Mielenterveys ry, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Yhteystiedot

Riikka Nurmi
Asiantuntija
Mielenterveyden edistäminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa

+358 40 678 7392Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki