Siirry sisältöön

Hyvän mielen materiaalit nuorille

Mielen hyvinvointia vahvistavia harjoituksia sisältävä vihkonen nuorille. Nuori voi täyttää vihkoa itsenäisesti tai sitä voidaan käyttää säännöllisten yksilötapaamisten tukena.

Hyvän mielenterveyden ylläpitämiseen tarvitaan taitoja, joita kutsutaan mielenterveystaidoiksi. Nuoren mielenterveystaitojen vahvistaminen ja mielenterveyden edistäminen ovat jokaisen nuoren parissa toimivan aikuisen vastuulla, sillä taidot kehittyvät kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa sekä aikuisten, että muiden nuorten kanssa. Hyvinvoiva mieli on vakaa pohja, jolle voidaan yhdessä nuoren kanssa rakentaa tulevaisuutta. Kun nuori tunnistaa omat vahvuutensa ja voimavaransa, vahvistaa se hänen opiskelu- ja työelämätaitojaan. Myös tavoitteiden asettaminen, unelmointi ja sosiaalisista suhteista kiinni pitäminen on tällöin helpompaa.

Hyvän mielen materiaalit koostuvat kolmesta, toisiaan tukevasta, mutta myös itsenäisestä osasta; Hyvän mielen treenivihko, ohjaajan opas ja vuosikello. Hyvän mielen materiaalit on jaettu yhdeksän mielenterveystaidon ympärille. Voit ladata yksittäiset tehtävät tältä sivulta. 

  1. Arjen valinnat ja voimavarat
  2. Itsetuntemus ja vahvuudet
  3. Tunnetaidot
  4. Ihmissuhteet ja kaveritaidot
  5. Turvaverkko
  6. Selviytymiskeinot
  7. Tietoisuustaidot
  8. Arvot ja asenteet
  9. Unelmat ja luottamus elämään

voidaan käyttää säännöllisten yksilötapaamisten tukena. Tällöin nuori tekee ohjaajan kanssa sovitut tehtävät yksilötapaamisten välillä, ja ne puretaan ohjaajan kanssa seuraavalla tapaamisella. Tehtävistä voi ottaa myös kopioita ja jättää niitä nuorten saataville esimerkiksi odotustiloihin tai nuorisotaloille.

Voit ladata kaikki materiaalit alta maksutta tai tilata niitä edullisesti verkkokaupastamme.

Osta Hyvän mielen materiaalit verkkokaupasta

Hyvän mielen treenivihkoa, Ohjaajan opasta ja Hyvän mielen vuosikelloa voi ostaa MIELI ry:n verkkokaupasta. Nuorten treenivihkoa on saatavilla joko 12 kappaleen (16€) tai 157 kappaleen (83€) paketeissa. Myös isommat määrät ovat mahdollisia.

Ohjajan opasta voit tilata esim. 12 kappaleen paketissa hintaan 16 €.

Hyvän mielen vuosikelloa voit tilata esim. 12 kpl paketissa hintaan 16 €.

Tilaussivulla on ohjeistus, mihin ottaa yhteyttä, jos haluaa tilata isompia määriä. Kaikki hintamme sisältävät postikulut. Pääset verkkokauppaamme alla olevien linkkien kautta.

Lataa treenivihko

Lataa Hyvän mielen treenivihkon tehtävät

Hyvän mielen treenivihko -ohjaajan opas

Tähän oppaaseen on koottu helposti käyttöön otettavia, nuoren mielenterveystaitoja vahvistavia tehtäviä. Tehtävien kestot vaihtelevat 15–30 minuuttiin. Oppaasta löydät myös lyhyesti tietoa mielenterveyden edistämisen eri osa-alueista, sekä purkukysymyksiä nuoren treenivihon tehtäviin. Voit käyttää niitä tukenasi, kun käyt harjoitteita nuoren kanssa läpi.

Lataa ohjaajan opas

Hyvän mielen vuosikello

Hyvän mielen vuosikello ohjaa pohtimaan keinoja, joiden kautta työyhteisön jäsenet voivat edistää nuorten mielenterveyttä päivittäisessä työssään. Tarkoitus on tarkastella arjen toimintoja ”mielenterveyden edistämisen silmälasien” läpi. Vuosikello on jaettu kalenterivuoden mukaan, ja siinä käsitellään samoja teemoja kuin muissa hyvän mielen materiaaleissa. Vuosikello kehittää työyhteisön toimintaa.

Lataa Hyvän mielen vuosikello ja lisäosat

Sivua muokattu 12.4.2022


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: