Itsemurhien ehkäisypäivä 2020

Itsemurhien ehkäisypäivänä syyskuussa kysytään tänäkin vuonna sosiaalisessa mediassa Mitä kuuluu?

Kampanjan kohderyhmänä ovat tänä vuonna erityisesti keski-ikäiset miehet, sillä tilastojen* valossa kolme neljästä itsemurhan tehneestä on mies ja itsemurhan tehneiden miesten keski-ikä on 48 vuotta. Kannustamme kysymään rohkeasti itsetuhoisista ajatuksista, sillä kysymällä ”Mitä kuuluu?” voit jopa pelastaa toisen hengen. Itsetuhoisista ajatuksista saa ja pitää kysyä suoraan.

Kannustamme kaikkia tänäkin vuonna kysymään 10.9. sosiaalisessa mediassa: ”Mitä kuuluu?”. Kampanjamateriaalina toimii ”Kysy, kuuntele, kerro” -itsemurhien ehkäisyopas, joka neuvoo askelmerkit itsetuhoisten ajatusten puheeksi ottamiseen. Oppaaseen voit tutustua kampanjasivustolla mitakuuluu.fi. Seuraa tai osallistu kampanjaan hashtageilla #mitäkuuluu #itsemurhienehkäisypäivä.

Katso kampanjafilmi "Äijämeininkiä"

Filmin on tuottanut Pictures Helsinki.

Kuuntele MIELI-podcast

Podcast-jaksossa puhutaan korona-ajan vaikutuksista suomalaisten mielenterveyteen sekä siitä, mitä tapahtuu, kun itsetuhoiset ajatukset valtaavat mielen ja mitä silloin voisi tehdä. Haastateltavina Itsemurhien ehkäisykeskuksen kriisityöntekijä Harri Sihvola sekä päällikkö Marena Kukkonen. Lisäksi itsemurhaa yrittänyt Pekka jakaa oman tarinansa.

 

Itsemurhien ehkäisypäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003. Itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Ennen kaikkea päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti. Suomessa päivän viettoa koordinoi MIELI ry.

Itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. järjestettiin myös webinaari ammattilaisille.

 

Älä jää yksin. Tukea ja apua on saatavilla.

 

*Viitatut tilastot:

 

Yhteystiedot

Leena Kasurinen
Viestinnän suunnittelija
Verkko- ja tapahtumaviestintä, Kriisitoiminnot

+358 44 286 9092Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki

Marena Kukkonen
Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö

+358 40 669 3070Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki