Siirry sisältöön

Itsemurhien ehkäisypäivänä syyskuussa kysytään tänäkin vuonna sosiaalisessa mediassa Mitä kuuluu?

Toivo on huomista täynnä

Kampanjan kohderyhmänä ovat tänä vuonna erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat vähemmistöt, sillä vähemmistöön kuuluminen voi lisätä itsemurhariskiä. Itsetuhoisista ajatuksista saa ja pitää kysyä suoraan, siksi kannustamme kaikkia tänäkin vuonna kysymään 10.9. sosiaalisessa mediassa: ”Mitä kuuluu?”.

Seuraa tai osallistu kampanjaan hashtageilla #mitäkuuluu #itsemurhienehkäisypäivä.

Tältä toivo kuulostaa

Vähemmistöön kuuluminen voi lisätä itsemurhariskiä. On tärkeää, että yhteiskunnassa on tilaa jokaiselle. Se tuo turvaa silloinkin, kun on erityisen vaikeaa.

Moni löytää musiikista lohtua vaikeina hetkinä. Selvitimme yhdessä vähemmistöjen kanssa, miltä toivo kuulostaa. Pyysimme nimeämään merkitykselliset kappaleet. Syötimme ne tekoälylle, joka loi kappaleiden pohjalta täysin uuden teoksen. Sanoitukset ja melodiat saivat lopullisen muotonsa huipputuottajan käsissä.

Älä jää yksin. Tukea ja apua on saatavilla.

Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain, etäyhteyksin ja ryhmissä maksutta ja ilman lähetettä.

Netissä keskusteluapua antavat verkkokriisikeskus Tukinet ja Sekasin-chat.

Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa antavat tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen.

Itsemurhien ehkäisypäivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003. Itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Ennen kaikkea päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti. Suomessa päivän viettoa koordinoi MIELI ry.