Hyvää mieltä yhdessä – mielenterveystaitoja alakouluun

Kouluilla on ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa oppilaidensa mielen hyvinvointiin. Mielenterveys on voimavara, jota kerätään ja käytetään läpi elämän. Lapsena rakennettu pohja mielenterveydelle kantaa yli haastavienkin elämäntilanteiden. Mielenterveyttä voidaan vahvistaa mielenterveystaitoja harjoittelemalla ja käyttämällä. Näitä taitoja voidaan opetella ja harjoitella päivittäin koulun arjessa.

Mielenterveystaidot alakouluun

Hyvää mieltä yhdessä -koulutus ja opetusaineisto

Olemme kehittäneet Mielenterveystaidot alakouluun –hankkeessa (2012-2014) opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella Hyvää mieltä yhdessä -opetusaineiston ja koulutuskokonaisuuden mielenterveyden edistämiseen.

Opetusaineisto on päivitetty vuonna 2014 voimaan astuneen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaiseksi ja siinä huomioidaan uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki sekä koulurauhan lakiuudistus. Opetusaineistoon kuuluvat Hyvää mieltä yhdessä -käsikirja alakoululaisen mielenterveyden edistämiseen, tunne- ja kaveritaitokortit, tunnepilvikortit, Eläinlasten elämää -pöytäteatterimateriaali sekä Onnellisten linnake -lautapeli. Käsikirja, tunne- ja kaveritaitokortit sekä pöytäteatterimateriaali ovat myytävänä kohdassa Materiaalit. Kaikki alakouluun suunnatut materiaalit löydät täältä.

Miksi mielenterveyden edistäminen alakoulussa kannattaa? Mitä Hyvää mieltä yhdessä -koulutus ja -aineisto antavat alakoulun arkeen? Katso video!

Haluatko tietoa uusista materiaaleista ja koulutuksista?

Tilaa Lasten ja nuorten uutiskirje!


Opetusmateriaali

Pelit

Aineistoa digitaalisten medioiden käytöstä vanhempainiltoihin ja opettajalle

  • Kaksi sarjakuvaa tyhjillä puhekuplilla. Sarjakuva 1 avulla voi avata keskustelua pelaamisen rajoittamisesta ja sen aiheuttamista tunteista kotona. Sarjakuva 2 muistuttaa ikärajoista ja huoltajan vastuusta ohjata lasta turvalliseen internetin käyttöön.
  • Mielenterveyden käsi havainnollistaa arjen valintojen merkitystä jaksamiselle.
  • Hyvän mielen päiväkirja auttaa lasta keksimään hyvän mielen puuhaa yksin, kavereiden ja perheen kanssa.

Hyödyllisiä nettilinkkejä

Tietoa lasten pelaamisesta ja pelihaittojen ehkäisystä:

mediakasvatus.fi
mediataitokoulu.fi
pelitaito, ehyt.fi

Yhteystiedot

Riikka Nurmi
Asiantuntijakoordinaattori
Mielenterveyden edistäminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa

+358 40 678 7392Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki