Miksi uni on tärkeää?

Koulu, harrastukset, sosiaalinen elämä ja netti vaativat kaikki aikaa. Koska vuorokauteen ei saa lisää tunteja, tulee helposti kiusaus nipistää yöunesta.

Tämä ei kuitenkaan kannata, ei ainakaan pitkällä tähtäimellä.  

Meillä ei ole lopullista varmuutta siitä, miksi nukumme. On kuitenkin selvää, että uni on hyvin perustava biologinen välttämättömyys. Kaikki eläimet nukkuvat. 

Kaikkein selkeimmin unen merkitys voidaan todentaa unenriistokokeilla. Näissä on todettu univajeen liittyvän muistin, ajattelun, päättelykyvyn ja keskittymisen vaikeuksiin sekä useisiin terveyshaittoihin. Näitä ovat muun muassa diabetesriski, keskivartalolihavuus sekä alentunut immuunivaste, joka voi johtaa infektiosairauksiin kuten flunssaan.   

Nukkumalla liian vähän altistuu myös mielenterveysongelmille, kuten masennukselle, ahdistuneisuushäiriöille ja kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle.  

Unen puutteen on osoitettu jopa itsessään aiheuttavan masennusta ja stressiä – siis tilanteissa joissa muita masennuksen tai stressin tekijöitä ei ole ollut.  

Tavallista vähemmän tai enemmän nukkuvat myös kuolevat tilastojen mukaan nuorempina. 

Riittävä uni kannattaakin ajatella osana omasta terveydestä huolehtimista, hieman samaan tapaan kuin ruokavalion tarkkailu tai liikunta. Uni on myös helppo ja halpa tapa pitää itsestään huolta – nukkumiseen ei oikeastaan tarvitse muuta kuin aikaa. 

Seuraavaksi: Miksi nukumme?

Takaisin unitehtaan etusivulle