Itsemurha

Itsemurhien ehkäisy - jokainen itsemurha on liikaa

Itsemurhaa harkitseva ei välttämättä halua kuolla vaan päästä eroon sietämättömästä olotilasta. Itsemurha on äärimmäinen ja lopullinen ratkaisu elämän ongelmiin. Itsemurhaan ei ole yhtä syytä, vaan se on usein monien tekijöiden kasauma. Taustalla voi olla muun muassa masennusta tai muita mielenterveyden ongelmia, päihteidenkäyttöä, suorituspaineita, yksinäisyyttä, menetyksiä tai muita vaikeita elämäntilanteita.

Syvä toivottomuus ajaa itsemurhaan; jos ei näe vaihtoehtoja, luulee ettei kukaan tai mikään voi auttaa. Silloin me kaikki voimme luoda toivoa toivottomalle. Älä odota, että läheisesi hakee apua itse tai että itsemurha-ajatukset menevät ohi. Älä lupaa, ettet kerro itsemurhasuunnitelmista muille. Jos voit, huolehdi siitä, ettei itsemurhavälineitä (esim. aseita, lääkkeitä) ole helposti saatavilla. Lue lisää siitä miten tunnistaa itsemurhan riskit ja  miten auttaa itsemurhaa harkitsevaa.

Apua itsetuhoisiin ajatuksiin tai jo itsemurhaa yrittäneelle tarjoaa Valtakunnallinen kriisipuhelin numerossa 09 2525 0111, Verkkokriisikeskus TukinetItsemurhien ehkäisykeskus, kriisikeskusverkosto. Jokainen itsemurha on liikaa - uskalla auttaa kun epäilet jonkun miettiävän itsemurhaa!

Lue lisää

Keskusteluapua Itsemurhien ehkäisykeskuksesta