Kuinka tuen ystävää kriisissä?

Jos ystävälle on sattunut jotain järkyttävää, sinä voit parhaiten auttaa häntä kuuntelemalla.  Tarvittaessa voi myös rohkaista häntä hakemaan ulkopuolista apua, kuten menemään juttelemaan kouluterveydenhoitajan tai kriisityöntekijän kanssa.

Ihmiset, joille on tapahtunut jotain pelottavaa ja järkyttävää, haluavat usein puhua kokemastaan. Puhuminen auttaa tapahtumasta selviämistä ja toipumista. Ystävä saattaa puhua uudelleen ja uudelleen samoja juttuja ja se voi tuntua hämmentävältä. Järkyttäviä asioita kokeneille ihmisille kuitenkin tapahtuu usein niin, tapahtumasta puhumisen tarve voi olla aivan pakottava. Silloin on tärkeää, että on joku, joka kuuntelee.

Jos ystävä ei kuitenkaan tunnu haluavan puhua kokemastaan, silloin sekin on hyväksyttävä. Tällöin voi varovasti kysellä häneltä, miten hän voi, ja tarvitseeko hän kuitenkin mahdollisesti jotain apua. Tärkeintä on olla tarvittaessa lähellä ja antaa ystävän puhua tai olla hiljaa. Ikävältä tuntuu, jos kaverit katoavat silloin, kun on kaikista vaikeinta.

Kenenkään ei kuitenkaan pidä ryhtyä ystävänsä hoitajaksi. Jos tuntuu, että ystävä tarvitsisi jonkun ammatti-ihmisen apua, häntä voi yrittää rohkaista hakemaan sitä. Ystävä saattaa ensiksi hämmentyä, mutta hänen on tärkeää tietää, että avun hakeminen on tavallista ja sen pyytämistä ei tarvitse epäröidä.

Lisätietoja saat esimerkiksi Nuorten Mielenterveystalosta.

Jos huomaat ystävässäsi seuraavia asioita, on erityisen tärkeää kannustaa häntä hakemaan apua:

  • Ystävä on koko ajan väsynyt eikä hän saa nukuttua.
  • Hän ei pysty vielä useamman viikon päästä tapahtumasta keskittymään ja rauhoittumaan. 
  • Hänellä on jatkuvia fyysisiä oireita, kuten huimausta, päänsärkyä, vatsakipua tai muita kipuja. 
  • Hän tuntee itsensä ahdistuneeksi tai masentuneeksi. 
  • Ystävä ei tahdo nähdä ketään ja eristäytyy muista ihmisistä. 
  • Hän ei välitä asioista, jotka ennen olivat tärkeitä. Esimerkiksi harrastaminen loppuu. 
  • Hän hakeutuu vaaratilanteisiin tai ryhtyy käyttämään esimerkiksi alkoholia tai sitten käyttää sitä aiempaa enemmän ja useammin.
  • Hän käyttää ilmaisuja, kuten ”en jaksa elää” tai ”kaikki on turhaa.”