Siirry sisältöön
Minulla on paha olo

Nuoruudessa pahan olon kokeminen on hyvin tavallista. Häiriöstä on kyse silloin, kun se vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn. Ahdistuksen hallintaan löytyy hyviä itsehoitokeinoja.

Viiltelyyn on mahdollista saada apua

Itsensä vahingoittaminen on keino hallita sellaisia tunteita, joiden pelätään muuttuvan hallitsemattomiksi. Viiltely on usein merkki siitä, että on jäänyt vaikeiden tunteiden kanssa yksin.

Eroon itsetuhoisista ajatuksista

Synkissä, jopa itsetuhoisissa ajatuksissa koetaan yleensä joku tunnetila sietämättömäksi. Esimerkiksi häpeä tuntuu niin isolta, ettei millään tahdo jaksaa.

Kriisistä kohti selviämistä

Kriisi tarkoittaa niin vaikeaa elämäntilannetta, että sellaisen kohdatessa ihminen ei heti tiedä, miten siitä selviäisi. Kriisissä koetut omituiset ja pelottavatkin tunteet ovat kuitenkin normaaleja ja kuuluvat asiaan.

”Jollakin nuorella ei ole ketään, joka uskoisi häneen”

Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat viime vuosina moninaistuneet ja lisääntyneet. Liian moni nuori jää huolten ja ahdistuksen kanssa myös yksin, vaille kannattelevaa tukea. Se näkyy myös Tia Nymanille, joka toimii vapaaehtoisena 12–29-vuotiaille suunnatussa Sekasin-chatissa.

Miten läheinen voi auttaa, kun nuorta ahdistaa?

Ahdistus on epämiellyttävä mutta tärkeä tunne ja hyvin normaalia nuoruudessa. Vanhempi voi tuntea olonsa neuvottomaksi, jos nuorta ahdistaa usein. MIELI ry:n asiantuntija Elina Marjamäki kertoo, miten nuorta voi auttaa.