Siirry sisältöön

MIELI ry:n lausunto: Esitystä lasten ja nuorten terapiatakuusta tulee täydentää

Valmistelu terapiatakuun laajentamisesta kaikenikäisille tulee aloittaa pikimmiten.
Nuori mies keskustelee auttajan kanssa

Ihmisten tulee saada vaikuttavaa mielenterveyshäiriöiden hoitoa yhdenvertaisesti osana perusterveydenhuoltoa. MIELI ry katsoo lausunnossaan lasten ja nuorten terapiatakuun esitysluonnoksesta, että valmistelu terapiatakuun laajentamiseksi kaikenikäisille tulee aloittaa pikimmiten. Valmistelussa oleva lasten ja nuorten terapiatakuu tulee nuorisolain mukaisesti ulottaa alle 29-vuotiaisiin.

MIELI ry katsoo, että lasten, nuorten ja nuorten aikuisten tulee saada hoito mielenterveyden häiriöihin peruspalveluissa yhdenvertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Mielenterveyshoidon ei tulisi määrittyä hyvinvointialueen määrittämän interventiovalikoiman mukaan, vaan hoitomuodon valinnan tulee perustua yksilölliseen tarpeeseen. Terapiatakuuseen tulee siksi kuulua laajasti erityyppisiä näyttöön perustuvia ja vaikuttavia hoitoja, ja yksilöhoitojen lisäksi myös lyhyt perheterapia ja lyhyet ryhmämuotoiset psykoterapiat tulee olla osa lasten ja nuorten terapiatakuuta.

Lapsille ja nuorille on tärkeää mielenterveyshoidon nopea saatavuus lähipalveluna. MIELI ry katsoo, että hallituksen esitysluonnosta tulee täydentää säädöksillä lyhytpsykoterapian tai siitä johdetun intervention tarpeen arvioinnin aloittamisesta seitsemän arkipäivän sisällä sekä arvioinnin valmistumisesta enintään kolmen kuukauden sisällä.

Useimmat lapset ja nuoret toivovat saavansa mielenterveysongelmiinsa hoitoa ensisijaisesti koulussa. Tällä hetkellä oppilas- ja opiskelijahuoltolaki ei kuitenkaan riittävästi tue perustason hoidon järjestämistä koulun opiskeluhuollossa. MIELI ry katsoo, että hallituksen esitykseen tulee lisätä myös tarvittava muutos oppilas- ja opiskelijahuoltolain 7 §, jotta mielenterveyden häiriöiden perustason hoito määritellään myös koulupsykologien ja -kuraattorien tehtäväksi. MIELI ry katsoo, että terapiatakuun onnistunut toimeenpano edellyttää kansallisen osaamiskeskuksen, jonka tehtäviin kuuluvat henkilöstön koulutus, seuranta ja terapiatakuun vaikuttavuuden arviointi. Hallituksen esitykseen tulisi lisätä osaamiskeskusta varten tarvittavat täydennykset erikoissairaanhoidon keskittämisasetukeen.

Lue koko lausunto:

Sivua muokattu 8.7.2024

Ota yhteyttä

Kristian Wahlbeck

Johtava asiantuntija
+358 400 659101
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Frans Horneman

Johtava psykologi
+358 40 193 3020
etunimi.sukunimi@mieli.fi