Siirry sisältöön

Eläinten talo – hyvinvointipalapeli lapsille

Eläinten talo -palapeli on hyvinvointihaastattelun malli kotiin, varhaiskasvatukseen tai perhetyöhön. Palapeliä voi käyttää yksilön ja ryhmän kanssa.
Julkaisuvuosi:
2023

Kuvat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden lapsen äänen kuulemiseen. Eläinten talo -palapeli on hyvinvointihaastattelumalli, jossa kutakin palaa tutkitaan yhdessä lapsen kanssa ja annetaan lapsen tulkita niitä vapaasti. Jokainen pala edustaa yhtä teemaa. Aikuinen huolehtii siitä, että vuorovaikutus on lapsilähtöistä ja dialogista. Olennaista on huomioida lapsen kerronnan kokonaisvaltaisuus, kehollisuus ja monikanavaisuus: lapset kertovat hyvinvoinnistaan myös elein, ilmein, vaieten, lähentyen, liikkuen ja leikkien.

Eläinten talo -palapeliä voi käyttää sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyssä. Etenkin ryhmän kanssa työskennellessä järkevintä on edetä yksi tai muutama teema kerrallaan ja yhdistää niihin toiminnallisia tehtäviä, kuten rakentelua, draamatyöskentelyä tai piirtämistä.

Palapelin huoneet kuvastavat seuraavia hyvinvoinnin osa-alueita:

 1. Perhe
 2. Elämäntavat ja terveys
 3. Arvot
 4. Kasvatus
 5. Tunnetaidot
 6. Osallisuus
 7. Turvallisuus
 8. Sosiaaliset taidot
 9. Mediakasvatus
 10. Perheen turvaverkko
 11. Leikki ja mielikuvitus
 12. Unelmat

Hyvinvointipalapelin kehittivät Saara Tuomela ja Katja Huusko-Ahlgrén. Kuvitus on Saara Tuomelan.

Havainnointi- sekä yksilö- ja ryhmätoimintatehtävä voit ladata oheisesta liitteestä. Palapelin voi tulostaa kuvaliitteestä. Peli löytyy myös Lapsen mieli, kieli ja kulttuuri -oppaan keskiaukeamalta. Palat kannattaa laminoida ja leikata koottavaksi palapeliksi.

Lataa

Lisää aiheesta

Kuule ja näe nuori

Myönteinen tunnistaminen vahvistaa kaikkea hyvää ja ainutkertaista, jota jokaisessa nuoressa on.

Näkymätön pelastusrengas

Jokainen lapsi ja nuori toivoo, että kuluva kouluvuosi olisi sellainen, että koulussa olisi kavereita, saisi olla osa ryhmää ja tulisi hyväksytyksi ikätovereiden taholta sellaisena kuin on.

Kaveritaitokortit varhaiskasvatukseen

Ladattavat kaveritaitokortit on suunniteltu päiväkotien käyttöön lasten sosiaalisten taitojen opettamiseen ja harjoitteluun. Kortteja on yhteensä 20.

Sivua muokattu 16.7.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: