Mielenterveys työpaikalla
Työyhteisön jäsenten mielenterveyttä tukee ennakoitava, avoin ja keskusteleva työyhteisö. Tätä tukevat turvallinen ilmapiiri sekä kunnioittavat yhteistyön tekemisen tavat. Nämä vaikuttavat työyhteisön toimivuuteen ja hyvinvointiin, työn sujuvuuteen ja organisaation tuloksiin.
Useimmat tekevät töitä osana jonkinlaista organisaatiota tai työyhteisöä. Myös yksin työskentelevät tekevät töitä asiakkaille ja osallistuvat erilaisiin sosiaalisiin verkostoihin, jotka ovat sosiaalisia kontakteja työn puitteissa, jotka korvaavat osin työyhteisöä.
Toimiva vuorovaikutus työpaikoilla tukee hyvinvointia ja tehostaa työn tuloksellisuutta. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa työyhteisön ilmapiiriin. Vuorovaikutustaitoja voi myös opetella.
Myönteinen työilmapiiri, josta löytyy kannustusta, luottamusta ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin ylläpitää jokaisen työntekijän mielenterveyttä.
Organisaatioissa, joissa esihenkilö kuuntelee ja on läsnä, on työstään innostuneita ja sisäisesti motivoituneita työntekijöitä.
Mielenterveyden tukeminen työssä edellyttää työpaikalla eri toimijoiden sitoutumista ja avointa yhteistyötä työpaikan ja työterveyshuollon välillä. Parhaimmillaan opitaan ja kehitytään yhdessä, jolloin näkökulma työ mielenterveyden voimavarana vahvistuu.
Tunteet ovat mukana kaikissa elämän tapahtumissa ja vuorovaikutustilanteissa, myös työssä. Tunnetaitojen ja työyhteisön tuen avulla työpaikan tunnemyrskyt voidaan kääntää vahvuudeksi.
Stressin hallinnassa tärkeää on oppia tunnistamaan kuormittava stressi, ja katkaisemaan sen jatkuminen. Tauotus ja palautuminen, kyky sanoa ei, priorisointi ja rajaaminen ovat tapoja torjua kuormittavaa stressiä.