Sekasin Live -hanke
Sekasin Live on MIELI ry:n ja seitsemän alueellisen kriisikeskuksen hanke, jossa kohdataan nuoria kasvokkain heille luontaisissa ympäristöissä. Tavoitteena on tarjota tukea nuorten kokemaan pahaan oloon, ahdistukseen, yksinäisyyteen - sekä niihin ilmiöihin ja huoliin, jotka nousevat nuorilta itseltään. Samalla vahvistetaan nuorten mielenterveysosaamista ja etsitään käytännön ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin.

Nuorten kohtaamisilla syvennetään ymmärrystä tuen tarpeista
Nuorten pahoinvointi lisääntyy jatkuvasti, ja sen taustalla vaikuttaa monisyisiä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja yksilöllisiä tekijöitä. Samalla mielenterveyttä tukeva ja hoitava palvelujärjestelmämme on kuormittunut, ja moni nuori kokee jäävänsä oikeanlaisen tai oikea-aikaisen avun ulottumattomiin.
Sekasin Kollektiivin toteuttama kohtaava ja nuoria puhutteleva työ tavoittaa nuoria laajasti verkossa. Suosittujen Sekasin-chatin ja Discord-palvelussa toimivan Sekasin Gaming -yhteisön rinnalle luodaan nyt Sekasin Live -hankkeen myötä kasvokkaiseen kohtaamiseen perustuvaa toimintaa nuorten omista tarpeista käsin. Kohtaamisen ytimessä on läsnäolo, kuunteleminen ja keskustelu. Samalla hanke kokoaa nuorilta ja ammattilaisilta tietoa siitä, mikä mielenterveyden tuessa toimii ja mikä kaipaa kehittämistä – sekä millaista apua nuoret itse toivovat saavansa.
Hankkeen toimenpiteet ja aikataulu
Sekasin Live on valtakunnallinen hanke, jossa MIELI ry, Sekasin Kollektiivi ja seitsemän alueellista kriisikeskusta tekevät tiivistä yhteistyötä. Kuusi hanketyöntekijää sijoittuvat seuraaviin kriisikeskuksiin:
- MIELI Kriisikeskus Mobile, Jyväskylä
- MIELI Kriisikeskus Meri-Lappi, Kemi
- MIELI Kriisikeskus Oulu
- Kriisikeskukset Tukitalo ja Osviitta, Sastamala ja Tampere
- MIELI Etelä-Karjalan Mielenterveys ry, Lappeenranta
- MIELI Kriisikeskus Pohjanmaa, Vaasa
Hanketyöntekijät työskentelevät alueilla jalkautuen ympäristöihin, joissa nuoret viettävät aikaansa – kuten kouluihin ja nuorisotiloihin. Nuorten kohtaamisten ja kentältä kertyvän ymmärryksen pohjalta hankkeessa kehitetään toimintamalli tai -malleja, jotka vahvistavat nuorten kohtaamista ja tukemista arjessa, ja joilla olisi edellytyksiä juurtua pysyväksi osaksi nuorten mielenterveystyötä myös hankkeen päätyttyä.
Sekasin Live -hanke käynnistyi toukokuussa 2025 ja jatkuu vuoden 2026 loppuun. Hanke rahoitetaan MIELI ry:n lahjoitusvaroilla.
Ota yhteyttä
Erika Gröhn
Projektipäällikkö, Lapset ja nuoret
Sekasin Live -hanke
+358 40 154 8934
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Aleksi Paasonen
Projektikoordinaattori, Lapset ja nuoret
Sekasin Live -hanke
+358 40 487 2804
etunimi.sukunimi@mieli.fi