Janne Kataja: ”Ei ole sellaista asiaa, jonka kertominen olisi liian häpeällistä”
![](https://mieli.fi/wp-content/uploads/2025/02/janne-kataja-potretti-peili-810x540-1.jpg)
Janne Kataja oli haastateltavana Mielen puolikkaat -podcastissa. Podcastia voi kuunnella Spotifyssa, YouTubessa, Soundcloudissa ja muilla podcast-alustoilla (linkit avautuvat uusiin välilehtiin).
Kun Janne Kataja viime keväänä istui kirjailijan kanssa tekemässä omaa elämänkertaansa, puhelin soi. Hänen yrityksensä Hihhihhii Oy oli haettu konkurssiin. Ennen kuin Kataja ehti kertoa siitä edes perheelleen, asiaa ryöpytettiin mediassa ja siitä puhuttiin tuttujen ja vähemmän tuttujen kahvipöytäkeskusteluissa.
”Se oli totaalinen hetki. Koin pettymystä ja hämmennystä, mutta samalla ahdistuksen pauhun keskelle laskeutui rauha. Se johtui siitä, etten yhtään tiennyt, miltä huominen näyttää”, Kataja sanoo.
Kataja ei toki ollut ensimmäistä kertaa otsikoissa. Aikaisemmin oli kirjoitettu paitsi hänen monenkirjavista bisneksistään myös talousvaikeuksista, hometalosta ja avioerosta.
”Jokainen meistä pelkää epäonnistumisen hetkellä lynkkausta.”
Siinä hetkessä yritys tuntui kuitenkin Katajasta kuin perheenjäseneltä, joka oli kaiken aikaa arjessa mukana: muistilapuissa, keittiön pöydällä pyörivissä kynissä ja lomareissuilla äkkipalavereissa.
”Tuntui epätodelliselta, kun ajattelin tulevaisuutta ilman yritystä. Että se kaikki sen eteen nähty vaiva ja uurastus vedettiin vessanpöntöstä alas.”
Raha ja velan määrä kiinnosti kaikkia muita mutta ei Katajaa itseään. Hän sanoo, ettei ole koskaan tehnyt töitä rahan vuoksi.
”Olen aina innostunut jostain ideasta ja tehnyt kaikkeni, että se toteutuu. Raha on keskeistä elämässäni vain siksi, että konkurssista jäi paljon maksettavaa minulle ja muutamille muille.
Avoimuus nähtiin rohkeutena
Kataja päätti jo nuorena, että julkisen työn tekijänä hänen täytyy pysyä itselleen rehellisenä ja avoimena. Se oli hänen keinonsa pysyä omien ratkaisujensa takana. Niin hän teki konkurssin aikaankin. Kataja piti seuraajilleen Instagram-liven, jossa kertoi välillä itkien, mitä oli tapahtunut ja millaisia tunteita kävi läpi.
”Ajattelen, että mitä rehellisemmin puhun asioistani, sitä vähemmän ne voivat kääntyä minua vastaan. Jos myöntää itselleen ja muille tuntemuksiaan, niin ei ole sellaista asiaa, mikä olisi liian häpeällistä tai nöyryyttävää.”
![](https://mieli.fi/wp-content/uploads/2025/02/janne-kataja-sakkituoli-510x840-1.jpg)
Moni seuraaja myötäeli mukana ja antoi palautetta rohkeudesta. Se tuntui Katajasta voimaannuttavalta, koska sitä hän ei odottanut saavansa.
”Ajattelen, että mitä rehellisemmin puhun asioistani, sitä vähemmän ne voivat kääntyä minua vastaan.”
”Jokainen meistä pelkää epäonnistumisen hetkellä lynkkausta. Kun rehellisesti näytin tunteeni, niin asiat, mitkä usein mielletään heikkouksiksi, luettiinkin rohkeutena. Itse ajattelen, ettei mikään ole niin suurta heikkoutta kuin koviksena esiintyminen.”
Innostuminen pitää mielen valppaana
Tammikuussa 2025 Katajasta julkaistiin Janne Sarjan kirjoittama elämänkerta Loppuunmyyty. Kirjan esittelytekstissä sanotaan, että se paljastaa Katajasta uuden puolen. Hänen mielestään se liittyy ainakin siihen, että kaiken sen televisiossa esiintyvän viihdepersoonan, hauskuutuksen ja hymyn takaa löytyy myös introvertti tutkijaluonne.
”Jotta työkseen jaksaa panostaa viihdyttämiseen, niin pitää uskaltaa olla kiinnostunut kaikesta. Olen sairaanloisen utelias ihminen.”
Usein prosessi menee näin: Jos Kataja innostuu jostain, hän lukee aiheesta paljon, käy teemaan liittyvissä tilaisuuksissa, kontaktoi aihepiirin ympärillä toimivia ihmisiä ja kutsuu heitä kotiinsa. Aiheena saattaa olla vaikkapa uskonto, nautaeläimet tai suomalaiset maitotilat.
”Meitä ole tarkoitettu selviämään itseksemme. Siksi täytyy rohkeasti pyytää apua ja myös tarjota sitä.”
”Se saattaa tuntua varsinkin lähipiiristä haastavalta, koska yksi asia vie arjestani niin paljon aikaa. Mutta jos en pysty impulsiivisesti innostumaan, niin minulle tulee turhautunut olo.”
Kataja kuvaa prosessia jopa terapeuttiseksi ja keinoksi pitää oma mieli valppaana ja auki.
”Mitä syvemmällä olen kulloisenkin aihepiirin sisällä, sitä vapaampi olen. Saan tyydytettyä tarinan janoani ja sitä kautta uskallan olla enemmän auki ystävilleni ja myös työelämässä.”
Koettelemuksista oppia elämään
Janne Katajalla on ollut elämänsä aikana monia vastoinkäymisiä mutta hän on löytänyt aina tavan jatkaa eteenpäin. Konkurssin aikaan hän myös oppi sanomaan ääneen, että on aivan loppu ja olemaan suorittamatta töitä 20 tuntia vuorokaudessa.
”Toinen tyttäristäni jo kysyi, teenkö nykyään töitä enää ollenkaan, kun olin yhtäkkiä paljon kotona ja hengailin, kävin teatterissa kavereiden esityksiä katsomassa ja järjestin illalliskutsuja.”
Siinäpä tärkeimmät asiat, joiden avulla Kataja pitää nykyään huolta mielenterveydestään. Avoimuuden lisäksi hän on nojannut toiseen tärkeään elämänfilosofiaansa. Siihen, että kukaan ei ole universumissa yksin.
”Meitä ole tarkoitettu selviämään itseksemme. Siksi täytyy rohkeasti pyytää apua ja myös tarjota sitä. Usein käy niin, että jos jollain on vastoinkäymisiä, niin läheisetkin pelästyvät”, Kataja pohtii.
Hänellä itsellään on ollut aina paljon rakkaita ystäviä, jotka ovat kannatelleet myös tummissa vesissä. Kataja haluaisi sanoa, että on käyttänyt myös ammattiapua, mutta niin ei ole – varsinaisesti.
”Mielestäni kaikenlaiseen ammattiapuun on tärkeä ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, mutta itse olen ollut tasan kerran terapeutin vastaanotolla. Anteeksi, valehtelin, kaksi kertaa, koska siinä välissä tuli puhelu.”
![](https://mieli.fi/wp-content/uploads/2025/02/janne-kataja-potretti-810x540-1.jpeg)
Vastoinkäymisten ohella Katajan elämässä on tapahtunut viime aikoina myös hyvin myönteisiä asioita, kuten se, että hänestä tuli joulukuussa isä kolmatta kertaa. Pienen ihmisen äärellä moni asia on kirkastunut.
”Elämään kuuluu kaikenlaisia mittareita siitä, miten on menestynyt taloudellisesti tai ammatillisesti. Lopulta jokainen kuitenkin miettii sisimmässään, olenko rakastettu tai arvostettu. Isyys on konkreettinen muistuttaja siitä, että tärkeintä tässä maailmassa taitaa olla se, että olemme avuksi toisillemme.”
Kuuntele jakso
Mielen puolikkaat löytyy Soundcloudista, YouTubesta, Spotifysta sekä muilta podcast-alustoilta.
Kaikki Mielen puolikkaat -jaksot
Löydät kaikki aikaisemmat Mielen puolikkaat -podcastin jaksot MIELI ry:n sivuilta.
![](https://mieli.fi/wp-content/uploads/2024/01/10-2021_Photoshoot_J2A1389-810x540.jpg)
Yksikin keskustelu voi auttaa
Kuukausilahjoittajana olet mukana vahvistamassa Suomessa asuvien mielenterveyttä, ehkäisemässä mielenterveyden ongelmia ja tarjoamassa tukea vaikeissa elämäntilanteissa. Kiitos, kun autat.
Sivua muokattu 11.2.2025