Siirry sisältöön

Riku Nieminen: ”Läheisten rakkaus ja hyväksyntä kantoivat äidin itsemurhan yli”

Mielen puolikkaat -podcastissa vieraillut Riku Nieminen kertoo äitinsä menettämisen jättämistä jäljistä, selviytymisestä ja läheisten tuen tärkeydestä.
Riku Nieminen pilvinen taivas taustalla
MIELI Suomen Mielenterveys ry · Läheisen itsemurha. Vieraana Riku Nieminen

MIELI ry:n Mielen puolikkaat -podcastin viidennen jakson aiheena on läheisen itsemurha ja siitä selviytyminen. Vieraana on näyttelijä Riku Nieminen, joka menetti äitinsä 15-vuotiaana. Niemisen kanssa keskustellaan äidin itsemurhasta, surusta, politiikasta ja taiteilijuudesta ja siitä, miten tärkeää on myös vaikeista asioista puhuminen.

Näytteleminen tarjosi pakopaikan

Näyttelijän ammatti tarjosi Niemiselle pakopaikkan todellisuudesta, toisaalta omat elämänkokemukset ja suru antoivat välineitä näyttelijän työn tekemiseen.

”Jo aikaisessa vaiheessa elämässäni jouduin tukahduttamaan omaa tarvitsevuuttani ja pärjäämään yksin. Aavistin, että äidin mieli on epävakaa ja hän myös käytti paljon alkoholia. Toisaalta äiti oli todella hoivaava ja näki minussa paljon potentiaalia – hän kannusti minua näyttelijän uralle.”

Äidin menettämistä Nieminen ei ole koskaan halunnut käyttää sankaritarinana.

”En tykkää uhripositiosta, enkä halua omaa tarinaani viljellä pärjäämistarinana. Toisaalta saan työhöni myös käyttövoimaa surusta. Se on myös vähän ristiriitaista.”

Läheisten tuki auttanut

Omasta surustaan Nieminen on päässyt eteenpäin läheisten tuella.

”Olen saanut osakseni paljon rakkautta ja hyväksyntää. Ystävät, perhe ja suku ovat olleet tärkeä tuki.”

Itsemurhan kautta läheisensä menettäneille Niemisen viesti on selkeä: ”Se on tekijän valinta, eikä pidä ajatella, että olisi itse voinut tehdä jotain toisin. Syyllisyys kannattaa jättää pois.”

Kuva: Jukka Rapo

Kuuntele jakso

Mielen puolikkaat löytyy Soundcloudista, Spotifysta sekä Applen ja Googlen podcast-alustoilta.

Apua on saatavilla

Jos jakso herättää sinussa vaikeita tunteita tai sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, niin muistathan, että MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Itsemurhien ehkäisykeskus antaa tukea itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille. MIELI ry järjestää myös vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille.

Kaikki Mielen puolikkaat -jaksot

Löydät kaikki aikaisemmat Mielen puolikkaat -podcastin jaksot MIELI ry:n sivuilta.

Sivua muokattu 24.5.2023

Ota yhteyttä

Viivi Virtanen

Viestinnän asiantuntija
+358 40 662 9022
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: