Ikääntyneiden mielen hyvinvointiin tulee panostaa
Mielen hyvinvointi kuuluu kaikille ja se tukee hyvää ja merkityksellistä elämää ikääntyessä. Ikääntyvä mieli -verkosto korostaa, että mielen hyvinvointi on keskeinen osa ikääntyneiden toimintakykyä, terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Ikääntyneet ovat merkittävä voimavara yhteiskunnassa. Kannanotossa kiinnitetään huomiota siihen, että julkisessa keskustelussa ikääntymistä tarkastellaan liian usein palvelutarpeen ja toimintakyvyn heikentymisen kautta. Tämä yksipuolinen näkökulma kaventaa ikääntyneiden roolin yhteiskunnassa ja sivuuttaa heidän arvokkaan kokemuksensa ja osaamisensa. Verkosto kehottaa näkemään ikääntyneet aktiivisina ja merkityksellisinä toimijoina, joilla on paljon annettavaa yhteisöille ja koko yhteiskunnalle.
Kannanotossa painotetaan myös sitä, että ikääntyneet sekä heidän kanssaan työskentelevät tahot tarvitsevat enemmän tietoa mielen hyvinvoinnista ja sen edistämisen keinoista. Tärkeää on myös ennakoiva päätöksenteko, jonka tulisi perustua ymmärrykseen ikääntymisestä ja mielen hyvinvoinnin rakentumisesta. Mielen hyvinvoinnin edistämisen tulisi näkyä myös eri tasojen strategioissa ja suunnitelmissa, jotta ikääntyneiden hyvinvointi saadaan huomioitua osana yhteiskunnan laajempaa hyvinvointia.
Ikääntyvä mieli -verkosto on vuonna 2023 käynnistynyt avoin foorumi ikääntyneiden mielenterveydestä ja mielen hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneille tahoille yhteiseen keskusteluun, vertaisoppimiseen ja vaikuttamiseen. Kannanotto on työstetty vuoden 2024 aikana järjestetyissä yhteisissä verkostotyöpajoissa. Ikäinstituutti ja Mieli ry toimivat verkoston kokoonkutsujina ja koordinoijina.
Ota yhteyttä
Sonja Maununaho
Asiantuntija, Ikäihmisten mielenterveyden edistäminen
+358 40 194 1859
etunimi.sukunimi@mieli.fi