Siirry sisältöön

Lapinlahti-säätiö tukee kaupungin esitystä rakennusten korjausten aloittamisesta kaupungin toimesta

Helsingin kaupunki ottaa omistamiensa Lapinlahden arvorakennusten kunnostukset täysin omalle vastuulleen. Lapinlahti-säätiön varainkeruu keskittyy jatkossa toimintojen tukemiseen.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala esittää, että Lapinlahden entisen psykiatrisen sairaalan arvorakennukset kunnostetaan kokonaan kaupungin omana hankkeena. Kunnostukset alkavat näillä näkymin syksyllä 2026. Kaupunki tulee pysymään suoraan Lapinlahden alueen ja sen rakennusten omistajana ainakin kunnostushankkeen ajan eikä alueelle vielä olla perustamassa omaa kiinteistöyhtiötään. Näin ollen Lapinlahti-säätiön varainkeruu tulee jatkossa keskittymään täysin Lapinlahden mielenterveys-, tiede-, taide- ja kulttuuriperintötyön tukemiseen eikä varoja kerätä rakennusten kunnostukseen tai yhteisyritykseen kaupungin kanssa. Kunnostushankkeen suunnittelun ja edistämisen yhteydessä kaupunki kuitenkin suunnittelee Lapinlahteen tarkoituksenmukaisia tulevia omistusratkaisuja, joissa Lapinlahti-säätiökin on motivoitunut olemaan mukana. Lapinlahden yksityistämistä ei kuitenkaan enää suunnitella.

Lapinlahden kehittämissuunnitelma etenee Helsingin kaupunginvaltuustoon näillä näkymin keväällä 2025 kaupungin kiinteistöhankkeiden uuden kaksivaiheisen päätöksentekomenettelyn mukaisesti. Tällöin esitellään todennäköisesti jo myös ainakin alustavia skenaarioita Lapinlahden kunnostusten jälkeisiksi omistus- ja toimintamalleiksi. Myös Lapinlahden alueen kaavoitusta tulee näillä näkymin ajantasaistaa ja tulevat toimintaperiaatteet kirjata kaavoihin. Kaupunki on luvannut jatkaa suunnittelua tiiviissä yhteistyössä Lapinlahti-yhteisön kanssa.

Lapinlahti-säätiö ja koko Lapinlahti-yhteisö suhtautuvat positiivisesti näihin Helsingin kaupungin uusiin suunnitelmiin Lapinlahden tulevaisuuden suhteen. Yhteisössä peräänkuulutetaan rakennuskunnostusten vaiheistusta niin, että alueen vaikuttavaan ja monipuoliseen toimintaan ei tule katkosta. Lisäksi Lapinlahden toimijat ovat sitoutuneita varmistamaan yhdessä kaupungin kanssa, että Lapinlahtea vaalitaan jatkossakin kaikille avoimena mielen hyvinvoinnin, tieteiden, taiteiden, kulttuurin ja pienyrittäjyyden keskuksena. Tämä tulee vahvistaa myös asemakaavalla.

Ota yhteyttä

Kristian Wahlbeck

Johtava asiantuntija
+358 400 659101
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Ville Pellinen

Toimitusjohtaja, Lapinlahden Lähde Oy
+358 40 665 6605
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: