Siirry sisältöön

MIELI ry kehitti yhdessä pelifirman kanssa live-action roolipelin perhe-elämän vahvistamiseen

Perhepelin tavoitteena on myös luoda ja vaalia perheen keskustelun kulttuuria. Perheenjäsenet samalla harjoittelevat miten tunteista ja asioista voidaan keskustella rakentavasti.

Live-action -roolipeli on suunniteltu tukemaan ja vahvistamaan vanhemmuutta sekä parantamaan perheiden sisäistä viestintää ja tunnetaitoja. Sen tarkoitus on tukea vanhemman itsetuntoa perheen johtotehtävässä ja pärjäävyyttä arjessa.

Live-action -perhepelien tarjonta on niukkaa

Tekijät ovat huomanneet tarpeen kehittää mielenhyvinvointia pelaamisen avulla. Tänä vuonna kehitetty live-action -perhepeli on ensimmäinen perheen sisäistä kommunikaatiota ja tunnetaitoja tukeva roolipeli.

– Varsinkin lapset tarvitsevat sitä, että pelissä pystyy eläytymään toisen ihmisen tunteisiin. Yhteinen tekeminen myös lähentää perhettä, sanoo Perhepelin suunnittelija Jussi Kyrönseppä Mental Airbag -pelifirmasta.

Perheillä on tarve yhdessäoloon kiireisessä arjessa ja leikillisyys on jäänyt suorittamiskulttuurin keskellä vähiin. Halusimme lähteä kehittelemään uudenlaista lähestymistapaa ja mahdollisuutta tarkastella jokaisen perheen omanlaatuista pärjäävyyttä perheen sisällä.

Perhepelissä perhe rakentaa yhteistä ja luovaa kerrontaa

Roolipelejä ei useimmille peleille tavalliseen tapaan hävitä tai voiteta. Sen sijaan roolipelaamisessa yleensä korostetaan pulmien ja muiden tilanteiden ratkaisua ryhmätyönä.

Perhepelissä tärkeä osa pelaamista onkin pohtia, kuinka sankarit voivat toimia yhteistyössä saavuttaakseen yhteisen päämäärän. Perhepelin tavoitteena on myös luoda ja vaalia perheen keskustelun kulttuuria. Perheenjäsenet samalla harjoittelevat miten tunteista ja asioista voidaan keskustella rakentavasti.

Pelin pelaamisen tulos voi olla se, että perhe löytää uusia keinoja ratkaista vaikeita tilanteita.

Perhepeli ja pelaajat

Perhepeleissä on valittavana erillisiä, yksittäisiä pelejä sekä yksi laajempi pelillinen tarina. Tärkeä osa varsinaista peliä on myös sen lopussa käytävä keskustelu, jossa jokainen peliin osallistunut perheenjäsen pääsee ääneen ja voi reflektoida sekä arvioida pelin vaikutuksia.

Tutustu peliin tarkemmin>>

Perhepeli on toteutettu tilaustyönä MIELI ry:n Osaava vanhemmuus -hankkeeseen ja sen rahoittajana toimi Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Marja Uotila
Projektipäällikkö, Osaava vanhemmuus -hanke
marja.uotila@mieli.fi
040 662 5274

Jussi Kyrönseppä, Mental Airbag
jussi@mentalairbag.com
040 726 3133

Sivua muokattu 20.12.2021


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: