Siirry sisältöön

Nuorten vanhemmat tärkeässä roolissa mielenterveyden vahvistajina

Nuoret tarvitsevat kasvun, itsenäistymisen ja hyvinvointinsa tueksi läsnä olevia ja välittäviä vanhempia ja muita aikuisia. Toisaalta myös vanhemmat kaipaavat tukea, erityisesti vertaistukea muiden samanikäisten lasten vanhemmilta. Uusi videosarja tarjoaa vanhemmille näkökulmia ja vinkkejä kasvavan nuoren vanhemmuuteen.
Äiti käsi nuoren tytön olalla

Kriisien kasautuminen on kuormittanut nuorten hyvinvointia ja aiheuttanut hyvinvointiin polarisaatiota. Osalle nuorista on kasautunut vakavia ongelmia, mutta enemmistö nuorista voi hyvin. Vanhempien rooli mielenterveyden vaalijana ja tukijana on tärkeä, sillä parhaiten pärjäävät nuoret, jotka saavat kotoaan tai muilta läheisiltään tukea ja kannustusta.

Vanhempi voi tuntea hämmennystä oman lapsen kehitystä seuratessaan. Kokemusten jakaminen muiden kanssa ja vertaistuki voivat antaa vanhemmalle voimia omaan vanhemmuuteen. Lapsen murrosikään liittyy myös paljon myönteisiä asioita, jotka usein unohtuvat, kun keskustellaan tästä ikävaiheesta.

”Monelta murrosikäisen vanhemmalta puuttuu mahdollisuus jakaa ajatuksia toisen murrosikäisen vanhemman kanssa. Murrosikäisen vanhemmille ei ole yhteisiä tilaisuuksia, tapahtumia ja harvoin vapaamuotoisiakaan kohtaamisia, joissa voisi keskustella toisten vanhempien kanssa”, toteaa MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Elina Komulainen.

Vanhemman vastuu pysyy, vaikka rooli muuttuu

Kun nuori suuntautuu vahvasti kavereiden puoleen ja irtaantuu vanhemmasta, vanhempikin on uuden edessä. Läsnä olevaa vanhempaa tarvitaan silti myös tässä vaiheessa.

”Moni vanhempi pohtii, miten luoda yhteyttä nuoreen, joka ei kerro asioistaan vanhemmalle tai vetäytyy omiin oloihinsa. Vanhempi saattaa myös tuntea itsensä tarpeettomaksi, jos nuori suhtautuu torjuvasti vanhempaan. Läsnä olevaa vanhempaa tarvitaan tästä huolimatta”, Komulainen muistuttaa.

Myös murrosikäisen nuoren vanhemmuuteen kuuluvat turvalliset rajat ja huolenpito päivittäisistä mielenterveyden peruspilareista: unesta ja levosta, ruokailuista, mahdollisuudesta tavata kavereita ja ilmaista kaikenlaisia tunteita, liikkumisista sekä mielekkäästä vapaa-ajasta. Matkalla aikuiseksi nuorelle on erityisen tärkeää tulla myönteisesti nähdyksi.

Videosarja vanhempien tueksi

Vanhempi nuoren mielen tukena -videosarjassa keskustellaan murros- ja nuoruusikään liittyvistä jokaista perhettä koskettavista teemoista. Aiheina ovat niin rahankäyttö kuin vapaa-aikakin. 14 videon sarjassa kuullaan myös, mitä nuoret toivovat vanhemmiltaan ja miten keskusteluyhteyttä omaan nuoreen voi ylläpitää.

Sarjan videot löytyvät MIELI ry:n YouTube-kanavalta (avaa uuden välilehden) ja verkkosivuilta.

Vanhempi nuoren mielen tukena -videosarja:

  • Miksi nuoruus on tärkeä kehitysvaihe?
  • Mitä nuoret kaipaavat vanhemmalta?
  • Miten suhtautua myönteisesti murrosikään?
  • Miten vanhempi voi tukea nuoren mielenterveyttä?
  • Miten vanhempi luo ja ylläpitää yhteyttä nuoreen?
  • Miten voi hellittää suorituspaineista?
  • Millainen vapaa-aika tukee nuoren mieltä?
  • Miten puhua raha-asioista ja talousvaikeuksista nuoren kanssa?
  • Miten aikuinen voi vahvistaa nuoren toivoa?
  • Miten tukea ympäristöahdistusta tuntevaa nuorta?
  • Miten pidetään huolta vanhemman omasta jaksamisesta?
  • Vad behöver den unga av föräldern?
  • En hurdan fritid stöder den psykiska hälsan?
  • Att vara förälder till en tonåring

Sivua muokattu 2.8.2023

Ota yhteyttä


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: