Siirry sisältöön

Sekasin Kollektiivi vastaa nuorten kasvavaan avun tarpeeseen

Nuorille suunnattuun Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa. Vain joka viidenteen yhteydenottoon pystyttiin vastaamaan. Uusi neljän organisaation yhteenliittymä Sekasin Kollektiivi vastaa lisääntyneeseen avun tarpeeseen ja auttaa verkossa yhä useampaa nuorta.
Teksti: Sekasin Kollektiivi

Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.

“Monelle nuorelle kirjoittaminen on luontevin tapa hakea apua. Sen takia Sekasin-chat tavoittaa nuoret hyvin, mutta toiminnan laajentaminen ja kehittäminen tarvitsee leveämmät hartiat. Siihen tarpeeseen Sekasin Kollektiivi vastaa”, kertoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.

“Sekasin Kollektiivi luo uuden yhteistyömallin, jossa nuorten verkossa auttamisen osaaminen, intohimoinen tekeminen ja raikkaat toimintatavat toimivat yhdessä”, lisää Mona Särkelä-Kukko Setlementtiliitosta.

Toiminnassa on mukana sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisten lisäksi suuri joukko vapaaehtoistoimijoita. Sekasin Kollektiivin vaikuttavuus perustuu yhteiselle kehittämiselle ja osaamisen jakamiselle.

“Erilaiset organisaatiot ovat tervetulleita mukaan Sekasin-verkostoon omalla panoksellaan. Tällä hetkellä mukana on järjestöjä, seurakuntia ja kuntien toimijoita yli 40:stä eri yksiköstä. Koulutettuja vapaaehtoisia ja ammattilaisia toimii vastaajina yhteensä yli 1400. Uudet toimijat ovat tervetulleita joukkoomme!”, kertoo Leena Suurpää Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvataloilta.

Nuorten paha olo kuuluu yhteydenotoissa

Vuonna 2020 Sekasin-chatissa keskusteltiin eniten omasta pahasta olosta. Ihmissuhdeongelmat, itsetuhoiset ajatukset ja opiskeluun ja työelämään liittyvät ongelmat puhututtavat myös paljon. Eniten yhteydenottoja tulee 20-29 -vuotiailta.

Koronavuonna tarve omalle yhteisölle ja ystäville korostui entisestään. Sekasin Gamingin Discord serverillä jäsenten, viestien ja puheminuuttien määrät kasvoivat selvästi. Serverillä on nyt yli 15 000 jäsentä, mikä tekee siitä Suomen suurimman.

“Laajuudessaan Sekasin Kollektiivi tarjoaa ainutlaatuisen pulssin siitä, miten suomalaisilla nuorilla menee. Yhteinen visiomme on, ettei kukaan nuori jäisi pahan olonsa kanssa yksin”, kommentoi Kati Palsanen SOS-Lapsikylästä.

Sekasin Kollektiivi

  • Toimintamuodot: Sekasin-chat, Sekasin-ryhmächat ja Sekasin Gaming Discordissa.
  • Neljän organisaation koordinoima: MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.
  • Verkostossa mukana yli 40 järjestöä ja toimijaa. ​
  • Tuorein ja tehokkain tapa auttaa nuoria verkossa.
  • Vapaaehtoistyön mahdollistaja ja uudistaja.​

Yhteystiedot

Satu Raappana
Toiminnanjohtaja, Sekasin Kollektiivi
p. 040 840 6681
satu.raappana@sekasin.fi

Leena Suurpää
Nuorten turvatalotoiminnan johtaja, Suomen Punainen Risti
p. 050 543 8251
leena.suurpaa@punainenristi.fi

Kirsti Kuusterä
Järjestöjohtaja, Setlementtiliitto
p. 050 344 1822
kirsti.kuustera@setlementti.fi

Kati Palsanen
Kehitysjohtaja, SOS-Lapsikylä
p. 040 825 1620
kati.palsanen@sos-lapsikyla.fi

Sivua muokattu 16.11.2022

Ota yhteyttä

Satu Raappana

Johtaja, Lapset ja nuoret, Sekasin Kollektiivi
+358 40 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: