Työhyvinvoinnin teemoja ja työkaluja yliopiston henkilöstölle
Työnantaja voi panostaa mielen hyvinvointiin työpaikoilla monilla tavoilla. Perusasioista, tehtävänkuvista, työmäärästä ja hyvästä johtamisesta huolehtiminen on hyvä ensimmäinen askel. Panostaa voi myös tarjoamalla tietoa ja mielen hyvinvoinnille omistetun hetken työpäivään.
Yliopistossa itsenäistä työtä tekevälle asiantuntijaorganisaatiolle haluttiin tarjota työkaluja, tietoa ja hetki aikaa arkisen aherruksen keskelle mielenterveydelle tärkeiden teemojen parissa. Kumppaniksi valikoitui MIELI ry:n työelämäyksikkö ja keinoksi Mieli työssä -webinaarisarja.
Työhyvinvoinnin teemojen äärelle pysähtyminen on erityisen tärkeää juuri yliopistolla.
– Yliopisto on tyypillisesti sellainen työpaikka, että täällä on työhönsä tosi intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä, joilla työ- ja vapaa-aika voivat sekoittua herkästi keskenään. Tutkimustyö itsessään on myös jatkuvaa parantamista ja viilaamista, vaativaa ja myös kovin kilpailtua työtä. Siksi ajattelen, että työhyvinvoinnin teemojen äärelle pysähtyminen on erityisen tärkeää juuri yliopistolla, kertoo Itä-Suomen yliopiston HR-asiantuntija Anne Kauppinen.
Mielenterveysasioista voi ja kannattaa puhua
Idea lähti työhyvinvointikyselyn tulosten purkamisesta ja pohdinnasta. Henkilöstöhallinnossa todettiin, että itse asiassa työhyvinvoinnista ei juurikaan ole puhuttu yhteisesti. Ideoinnin jälkeen päätettiin kokeilla koulutussarjaa, johon jokainen voisi vapaasti osallistua oman aikataulun mukaisesti. Webinaarit myös tallennettaisiin myöhempää katselua varten, jotta halukkaat saisivat vielä jälkikäteen pääsyn näiden teemojen ääreen.
On tärkeää oppia, miten kuormittavista tilanteista voi palautua.
– Halusimme tarjota henkilöstölle perustietopakettia mielen hyvinvoinnista. Vaikka sisällöt saattavat olla monille tuttuja, koimme että webinaarit voisivat olla hyvä muistutus näistä teemoista, taustoittaa HR-asiantuntija Virva Pietarinen.
Koulutussarjasta haluttiin myös vahvistusta sille ajatukselle, että mielenterveydestä voi puhua, eikä mieltä kuormittavia asioita tarvitse hävetä.
– Halusimme tuoda työyhteisöön lisää myötätuntoa ja lempeyttä – ajatusta siitä, että välillä kenen tahansa mielenterveys voi olla heikoilla, mutta se ei leimaa ketään huonommaksi tai heikommaksi. Voi olla alan huippututkija ja silti myöntää, että nyt tilanne kuormittaa liikaa. Ja mikä tärkeintä, kuormittavasta tilanteesta on mahdollista palautua ja jatkaa taas töitä paremmilla voimilla, Kauppinen lisää.
Webinaarisarja räätälöitiin työyhteisön tarpeisiin
Henkilöstölle tarjottava kokonaisuus räätälöitiin yhdessä MIELI ry:n Marjo Lehtisen kanssa parhaiten yliopiston tarpeita vastaavaksi.
– Kartoitimme tarjoajia ja kyselimme vähän myös muilta yliopistoilta kokemuksia. Meillä oli hyvä käsitys MIELI ry:stä kumppanina, ja verkkosivujen kattavat ja ammattimaiset sisällöt vakuuttivat lopullisesti, kertaa Pietarinen.
Keskiössä oli rakentaa perustietopaketti, muistutus tärkeistä mielen hyvinvoinnin aiheista ja työkaluista. Neljän koulutuksen sarjan jälkeen johtopäätös on, että paketti oli juuri oikeanlainen, toimiva ja henkilöstöä kiinnostava.
– Nyt jälkeenpäin voi todeta, että tämä oli juuri se, mitä tarvittiin. Tämä oli koko syksyn suosituin koulutussarja, Kauppinen kiteyttää.
Itsemyötätuntoa ja itsestä huolehtimista evääksi työpäiviin
Syksyn webinaarisarjassa käsiteltiin mielenterveysasioista puhumista ja niihin liittyvän stigman purkamista, psykologista turvallisuutta ja tunteita työssä. Viimeisessä webinaarissa keskityttiin siihen, miten erityisesti itselle asetetut kovat vaatimukset voivat kostautua ja johtaa tyytymättömyyden ja epäonnistumisen tunteisiin. Liiallinen vaativuus itseä kohtaan aiheuttaa esimerkiksi kiireen tuntua, perfektionismia, kilpailullisuutta, huijarisyndroomaa ja esiintymispelkoa. Marjo Lehtinen muistutti osallistujia myötätuntoisen suhtautumisen voimasta. ”Kyllä tämä tästä sujuu”, on hyvä neuvo sekä itselle että työyhteisössä viljeltäväksi.
Koko ajan ei tarvitse suorittaa täysillä.
Yliopiston henkilökuntaan kuuluvat Sanna Partanen ja Anna Kuikka osallistuivat useampaan koulutussarjan webinaariin. Vaikka teemat olivat tuttuja, he kokivat, että osallistumisesta oli heille selkeästi hyötyä.
– Itselleni yksi tärkeimmistä muistutuksista oli se, että koko ajan ei tarvitse suorittaa täysillä. Joka ikinen hetki ja päivä ei voi antaa itsestään sataa prosenttia, vaan usein 80 prosenttia on juuri hyvä ja riittävä, Partanen toteaa.
Osallistujat kokivat saaneensa koulutussarjasta käytännön työkaluja ja muistutuksia itsestä huolehtimisesta, hyväksyvästä puheesta ja myös erilaisuuden hyväksymisestä.
On hyvä, että työnantaja on halunnut tarjota näitä koulutuksia henkilöstölle.
– On myös tosi tarpeellista saada työkaluja työmoodin katkaisemiseen ja taukojen pitämiseen kesken työpäivän. Ottaa yksi asia kerrallaan ja tehdä rauhassa. Pysähtyä hetkeksi havainnoimaan ja jatkaa sitten töitä kirkkaammalla mielellä, Partanen pohtii.
– Mielestäni on ollut erittäin hyvä ajatus työnantajalta tarjota näitä koulutuksia. Toivon myös, että mahdollisimman moni, joka ei ole vielä osallistunut, löytäisi webinaaritallenteiden pariin. Kiireen kierteessä ei näe metsää puilta, ja siihen tilanteeseen nämä ovat mitä erinomaisinta lääkettä, Kuikka kannustaa.
Mieli työssä -koulutukset
MIELI ry:n Mieli työssä -koulutukset tarjoavat tietoa ja vahvistavat työyhteisön voimavaroja. Koulutuksia on tarjolla eri teemoista, ja niissä voidaan käsitellä esimerkiksi stressiä ja palautumista, tunteita työssä, psykologista turvallisuutta tai monimuotoisuutta työyhteisöissä.
Koulutuksia on tarjolla etä- ja lähikoulutuksina sekä itseopiskeltavina verkkokoulutuksina. Koulutuskokonaisuudet ja käsiteltävät teemat rakennetaan organisaation tavoitteiden ja tarpeiden mukaan.
Lisätietoa löydät verkkosivuilta: mieli.fi/mielityossa/
Ota yhteyttä
Marjo Lehtinen
Työhyvinvointipäällikkö
+358 40 841 8880
etunimi.sukunimi@mieli.fi