Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat?
On luonnollista, että jännittynyt tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä herättää ajatuksia, myös pelkoja. Kriisityön asiantuntija Outi Ruishalme antaa vinkkejä, miten helpottaa oloa.
Juuri, kun koronapandemia alkaa hellittää otettaan, Venäjän toimet Euroopassa herättävät huolen sodan uhasta. Energian hinta nousee, hallitusten koronatoimia vastaan osoitetaan mieltä, inflaatio ja korkotaso ovat nousussa ja ilmasto odottaa toimia.
Kriisityön asiantuntijan vinkit, kun puheet sodasta huolestuttavat
- Ota huolestuneisuuden tunteet vastaan luonnollisina reaktioina.
- Jaa ajatuksiasi läheisten ja ystävien ja kanssa.
- Muista maltti uutisten seuraamisessa: yksi tai kaksi kertaa päivässä riittää.
- Jatka omaa arkeasi itsestä ja läheisistä huolehtien.
- Huomaa se, mikä on hyvin: Suomessa on rauha, kaikki toimii, olemme turvassa. Tilanteeseen etsitään ratkaisua.
- Ota vastaan lasten tunteet ja kokemukset. Anna lapselle aikaa kertoa omin sanoin ajatuksiaan. Kerro, että olemme turvassa ja jatkamme omaa elämäämme ja että aikuiset toimivat sen hyväksi, että mitään pahaa ei tapahdu tai jos tapahtuu, siitäkin selvitään.
- Elä tätä hetkeä, ole läsnä ja tee asioita, jotka tuottavat iloa.
On luonnollista, että huolestuttaa. Huolestuneisuuden tunteet ja ajatukset on hyvä todeta ja ottaa vastaan luonnollisina reaktioina. On hyvä myös jakaa huolestumista läheisten ja ystävien kanssa. Asiasta kannattaa puhua yhdessä: mikä huolestuttaa, minkälaisia ajatuksia ja tunteita uutiset herättävät.
Joihinkin asioihin voi itse omalla toiminnallaan ja valinnoillaan vaikuttaa. Joihinkin kuten Venäjän toimiin Euroopassa kovin monella ei ole vaikutusmahdollisuuksia. Paha olo voi alkaa hallita, jos keskittyy seuraamaan uutisia useita kertoja päivässä. Uutiset kerran tai kaksi päivässä on riittävästi, ja jättää tilaa elää myös normaalia elämää.
Pidä kiinni arjen rutiineista
Pahan olon tai ahdistuksen kieltäminen ei ole hyväksi. Silloin paradoksaalista kyllä, ahdistus alkaa helposti hallita omaa mieltä. Tunteiden ja ajatusten myötätuntoinen vastaanotto ja toteaminen on parempi tie säilyttää toimintakyky. Vaikka tilanne herättää erilaisia ajatuksia, on tärkeää toimia niistä huolimatta omien arvojen ja tavoitteiden mukaisesti sekä jatkaa omaa arkea eteenpäin huolehtien itsestä ja läheisistä. Muista olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan, puhutella itseäsi arvostavasti ja ymmärtävästi sekä välittää myötätuntoa myös muille ihmisille – kuulla heitä, nähdä heidät, kysyä, mitä kuuluu, miten voit.
On hyvä kiinnittää huomio tähän hetkeen, mitä juuri nyt elämme. Elää tässä ja nyt, olla läsnä. Venäjän aiheuttamasta sodan uhasta huolimatta, moni asia on hyvin. Meillä Suomessa on rauha. Suomessa kaikki toimii, olemme turvassa. Suomen edustajat tekevät töitä muiden länsimaiden kanssa ratkaisujen löytymiseksi.
Kerro lapselle tilanteesta totuudenmukaisesti ikätaso huomioiden
Lapset ja nuoret havainnoivat ympäristöään, kuulevat aikuisten puhetta ja seuraavat medioita. Somessa voi liikkua villejä skenaarioita tulevaisuudesta. Lapsia on hyvä kuunnella ja kysellä, mitä he ajattelevat, mitkä asiat heitä askarruttavat. Voi kysyä, mitä ajatuksia ja tunteita uutiset maailman tilanteesta heissä herättävät: Onko paha olla? Pelottaako?
Lasten on hyvä antaa omin sanoin rauhassa kertoa ajatuksistaan ja tunteistaan ja ottaa ne vastaan kieltämättä lasten kokemuksia. Jos lapsi sanoo, että pelottaa, sitä ei voi pyyhkiä pois toteamalla, että ei tarvitse pelätä. Sen sijaan lasten kanssa on hyvä heidän ikätasonsa mukaisesti puhua siitä, mitä tilanteen ratkaisemiseksi tehdään.
Lasten kanssa voi käydä läpi, että olemme turvassa, ei ole hätää ja että jatkamme omaa elämäämme. Lapselle on tärkeää sanoittaa, että aikuiset toimivat sen hyväksi, että mitään pahaa ei tapahdu tai jos tapahtuu, vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi. Yhdessä lapsen kanssa eletään tätä hetkeä, joka juuri on käsillä.
Arjessa on hyvä huolehtia siitä, että huomataan ne asiat, jotka ovat hyvin. On tärkeää, että aikuiset tekevät lasten kanssa yhdessä mukavia asioita. Tarvittaessa voi varata yhden hetken päivästä huolen käsittelyyn ja faktojen läpikäymiseen siitä, mikä on hyvin ja mitä toimia tehdään hyvän tulevaisuuden eteen.
Jos tarvitset keskusteluapua
- Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. Ruotsinkielinen linja 09 2525 0112, ukrainankielinen linja 09 2525 0114.venäjänkielinen linja 09 2525 0115 ja englanninkielinen linja 09 2525 0116 auki päivystysaikoina. Katso kielilinjojen päivystysajat.
- Nuorille suunnattu Sekasin-chat auki joka päivä: ma–pe klo 9–24, la–su klo 15–24. sekasin.fi (uusi välilehti).
- Aikuisille suunnattu MIELI Kriisichat auki ma–ke klo 15–19 ja to klo 15–21. tukinet.net (uusi välilehti)
- Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain ja etäyhteyksin. mieli.fi/ajanvaraus