Siirry sisältöön
Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä

Talous ja mielenterveys vaikuttavat paljon toisiinsa. Taloudellinen hyvinvointi suojaa mutta pitkittyneet taloushuolet puolestaan kuormittavat mielenterveyttä.

Miten selviytyä talousvaikeuksista?

Taloushuoliin liittyy monenlaisia tunteita kuten häpeää, syyllisyyttä ja toivottomuutta. Talousvaikeuksista on hyvä jutella jonkun kanssa. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Miten puhua lapsen kanssa rahahuolista?

Rahahuolet ovat yleisiä lapsiperheissä, ja rahan riittävyys voi aiheuttaa stressiä. Vanhempi kantaa helposti huolta siitä, miten tilanne vaikuttaa lapsiin.

Mielekästä arkea talousvaikeuksista huolimatta

Hyvä ja toimiva arki kannattelee taloushaasteista huolimatta. Kiinnittämällä huomioita hyvinvointia lisääviin asioihin, voi vahvistaa omaa ja perheen jaksamista.

Köyhyys murentaa mielenterveyttä – talousvaikeuksissa olevien perheiden tukea parannettava 

Toimeentulo-ongelmat kuormittavat mielenterveyttä ja niillä on suora vaikutus myös lapsiin. Elinkustannusten nousun lisäksi sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät pienituloisten ahdinkoa. Perheet tarvitsevat systemaattisempaa tukea, jotta lapsiperheköyhyyden ja ylivelkaantumisen vaikutuksia voidaan vähentää. Yksi ratkaisu olisi talousneuvola, jossa tarjottaisiin myös mielenterveyspalveluja.

Miten lievittää kesäloman aiheuttamaa rahastressiä?

Monissa perheissä voidaan tuntea häpeää, kun kesäloman aktiviteetit jäävät rahahuolien takia väliin. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei vertaa omaa rahatilannetta muiden vastaavaan, sanoo YLVA-hankkeen projektipäällikkö Janette Vesterinen.