Siirry sisältöön

Lapsi voi aistia vanhempien rahahuolia monella tapaa perheen arkisissa tilanteissa. Lapsen on tärkeä saada kokemilleen ja näkemilleen asioille riittävä selitys, jotta hän ei jää omien tunteidensa ja kysymystensä kanssa yksin. Puhumattomuus voi viestiä lapselle, että asia on hävettävä ja siitä ei ole lupa puhua.

Toisinaan lapset tulkitsevat perheen tilanteen pahemmaksi kuin se todellisuudessa on tai ajattelevat, että tilanne johtuu heistä. Vanhempana on hyvä kysellä, miten lapsi on kokenut tilanteen. Asioista keskusteleminen auttaa lasta hahmottamaan, ettei rahahuolet ole hänen syytään. Avoin keskustelu voi myös lähentää vanhempaa ja lasta sekä vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tilanteesta puhuminen auttaa lasta hahmottamaan, ettei rahahuolet ole hänen syytään.

Aikuisen vastuulla on kuitenkin aina rajata keskustelua siten, ettei lapsen mieli kuormitu liikaa. Lisäksi lapselle on tärkeää kertoa, että aikuisilla on aina vastuu raha-asioista. Lapselle voi tuoda esiin, jos vanhemmat ovat hakeneet apua tilanteeseen. Samalla lapsi saa mallin, että avun hakeminen on tärkeä mielen hyvinvointia edistävä taito elämässä.

Konkretiaa ikätasoon sopivalla tavalla

Eri ikäisille lapsille voi puhua perheen rahatilanteesta lapsen ymmärrykseen ja ikätasoon sopivalla tavalla. Helpointa on tarttua tilanteisiin, jotka näkyvät lapselle konkreettisesti. Jos esimerkiksi perheen tulot ovat tippuneet, ja rahan käytöstä pitää karsia, lapselle voi selittää, miksi ei voida hankkia uutta vaatetta tai aloittaa harrastusta. Lapsen kanssa voi yhdessä pohtia myös halvempia tai maksuttomia vapaa-ajan viettotapoja. Aikuinen tekee kuitenkin lopulliset päätökset.

Lapsen suotuisan kehityksen kannalta tärkeintä on kuitenkin vanhemman aito läsnäolo ja yhdessä vietetty aika, ei niinkään kalliit hankinnat ja maksullinen tekeminen.

Lapset vertailevat helposti, mitä kaverit saavat tai harrastavat. Vanhempi voi kokea syyllisyyttä, jos tiukassa rahatilanteessa ei pysty tarjoamaan lapselle samoja mahdollisuuksia kuin muilla lapsilla on. Lapsen suotuisan kehityksen kannalta tärkeintä on kuitenkin vanhemman aito läsnäolo ja yhdessä vietetty aika, ei niinkään kalliit hankinnat ja maksullinen tekeminen.

Lapselle on hyvä kertoa, että perheitä on erilaisia. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai haluakaan kuluttaa paljon, ja että se ei vaikuta kenenkään arvoon tai siihen, voiko olla hyvä kaveri. Voitte keskustella yhdessä, mistä hyvät ihmissuhteet rakentuvat. Aikuisina voimme vahvistaa lasten ja nuorten itsetuntoa siten, etteivät ihmissuhteet ja itsearvostus rakennu kuluttamisen ja materian varaan. Voitte pohtia yhdessä, mitkä ovat lapsesi ja teidän perheenne vahvuuksia.

Katso video: Miten puhua raha-asioista ja talousvaikeuksista nuoren kanssa?

Tällä videolla pohditaan, millaisia eväitä kotoa voi antaa nuorelle talous- ja raha-asioissa.