Siirry sisältöön

Auta arjessa – 10 vinkkiä auttajalle

Auttamiseen ei aina tarvita asiantuntijuutta: usein toista voi auttaa jo kuuntelemalla ja olemalla aidosti läsnä.

Vapaaehtoisia Tukijoita ja Kriisiauttajia kouluttava Veli Kaukkila MIELI ry:stä listaa auttajan teesit.

Aut­ta­jan tee­sit

  1. Ole ystävällinen. Ystävällisyys on tärkeämpää kuin asioista tietäminen. Ystävällisyys on eettistä viisautta, joka ohjaa auttajan ja autettavan välistä dialogia autettavan parhaaksi.
  2. Kunnioita. Tuettavan vaikeuksia ja rajoja on tärkeä kunnioittaa.
  3. Ole läsnä. Vain itsensä kanssa tasapainossa oleva kykenee aidosti tarjoamaan läsnäoloaan muille!
  4. Ole avoin. Rehellisyys on kaiken lähtökohta. Suurimmat uhat tulevat oman itsen sisältä, omista mielikuvista.
  5. Ole luotettava. Maailma on täynnä katteettomia lupauksia, joten pidä lupauksistasi kiinni sovitun mukaisesti. Luottamuksellisuus ei ole pelkästään opittu asia, vaan se on periaate, johon kannattaa aina pyrkiä.  
  6. Rohkaise ja kannusta. Luo toivon ilmapiiriä uskomalla tuettavan selviytymiseen.
  7. Älä tulkitse tai oleta. Kysy, tartu kerrottuun, tee selkeitä ja avoimia kysymyksiä. Yritä löytää keskustelun ”punainen lanka”.
  8. Anna prosesseille aikaa. Jokaisen elämässä kaikella on oma aikataulunsa.
  9. Suostu oppimaan. Oivalla se, että löytöretki toiseen on samalla myös löytöretki itseen. Oman keskeneräisyytensä ja kasvunpaikkojen tunnustaminen ja niistä oppiminen sallivat myös autettavan työstää omia kipupisteitään, ja ovat mahdollisuus myös auttajan omalle kasvulle.
  10. Huolehdi itsestäsi. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on edellytys toisen auttamiselle. Vaali ja vahvista omia voimanlähteitäsi.

Veli Kaukkila on MIELI ry:n kansalaistoimintojen osaston suunnittelija. Hän vastaa puhelin- ja verkkokriisityön vapaaehtois- ja ryhmätoiminnan kehittämisestä.

Hyvän Mielen Tukijoiden ja Kriisiauttajien koulutuksissa kunnioitetaan tavallisen ihmisen tieto-taitoa ja arjen asiantuntijuutta. Vapaaehtoisten Tukijoiden ja Kriisiauttajien peruskoulutuksia järjestävät paikalliset jäsenyhdistyksemme ympäri Suomen. Saatavana on myös lisä- ja jatkokoulutuksia MIELI ry:ltä tai paikallisilta jäsenyhdistyksiltä.

Sivua muokattu 15.9.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: