Siirry sisältöön

Psykologi Tiina Tuominen: ”Arvojen mukainen työelämä tuo merkityksellisyyttä”

”Arvot ovat kuin kompassi, joka ohjaa elämässä kohti itselle tärkeitä asioita”, sanoo MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Tiina Tuominen. Niitä tarvitaan myös työelämässä.
Asiantuntijapsykologi Tiina Tuomisen mukaan työntekijöiden sisäinen motivaatio johtaa parempaan tulokseen.

Arvot kertovat siitä, minkä puolesta haluaa toimia ja miten haluaa kohdella itseään, toisia ja maailmaa.​

”Omien arvojen tietäminen ei vielä tee elämästä merkityksellistä, vaan toiminta.​ Kun elää arvojensa mukaisesti, ne vaikuttavat toimintaan niin ulkoisessa kuin mielen sisäisessä maailmassa​”, kertoo Tuominen.

Tarkastele kännykkäkuviasi, muistele merkittäviä hetkiä

Miten omia arvoja voisi tutkiskella?

Tuominen rohkaisee tarkastelemaan vaikkapa omia kännykkäkuvia: ne kertovat itselle tärkeistä asioita. Tai voi pohtia, mistä on elämässään erityisen ylpeä.

”Merkityksellisimmissä hetkissä näkyvät tärkeimmät arvot. Voit siis muistella hetkiä, jolloin tunsit olevasi erityisen elossa.​ Laita silmät kiinni ja tunnustele, pääsetkö kiinni tuon hetken tunteeseen. Palauta mieleen, mitä tapahtui, kuinka toimit. Pohdi, mikä teki tilanteesta niin merkittävän”, Tuominen ohjaa​.

Psykologisiin perustarpeisiin kannattaa vastata

Joskus työ voi tuntua tyhjältä, tai muutokset ja jatkuva arjen kiire kuormittavilta. Voiko silloin säilyttää merkityksellisyyden tunnetta?

Tuomisen mukaan omiin arvoihin pohjautuvan toiminnan lisäksi organisaation ja tiimin arvojen ei tulisi liikaa poiketa omista. Myös psykologisten perustarpeiden: kyvykkyyden, autonomian ja yhteisöllisyyden on hyvä täyttyä.

”Psykologisia perustarpeita huomioidaan kuulemalla työntekijän toiveita, organisoimalla työtä työntekijän kannalta mielekkääksi ja viestimällä avoimesti”, Tuominen muistuttaa.

”Sisäisesti motivoitunut ihminen luo työn arkeen merkityksellisyyttä, kun hän toimii arvojensa pohjalta. Samalla hän insipiroi työkavereitaan.”

Motivoitunut työntekijä hyödyttää koko organisaatiota

Työpaikoilla kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota sisäiseen motivaatioon, niin merkittäviltä hyödyt kuulostavat.

”Motivoitunut kokee enemmän onnellisuutta, vähemmän kyynisyyttä. Hän kärsii harvemmin masennuksesta, päätyy harvemmin työkyvyttömyyseläkkeelle, ja haluaa jatkaa pidempään työelämässä. Työkyky on parempi, ja työttömyyden riski pienempi”, luettelee Tuominen.

Organisaatio taas tekee parempaa tulosta ja sairauspoissaoloja on vähemmän, kun työntekijät ovat motivoituneita.

”Koko työyhteisö hyötyy, kun työntekijät voivat toimia arvojensa mukaisesti. Tiimit ovat tuottavampia ja innovatiivisempia, ja onnistumisia koetaan enemmän.”

Työelämän mielenterveys -palvelut

Hyvän mielen työpaikka® -merkki

Hyvän mielen työpaikka® -merkki on kannustin, joka rohkaisee edistämään mielenterveyttä työpaikoilla. Se on työväline mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehittämistyöhön.

Mieli työssä® -koulutus

Mielenterveyteen investointi tuottaa tulosta ja hyvinvointia Hyvä mielenterveys on työkyvyn perusta. Se heijastuu myönteisesti työyhteisön …

Yrittäjän hyvinvointityö

MIELI ry toteuttaa yrittäjille suunnattuja hyvinvointikoulutuksia sekä ammatillisesti ohjattuja hyvinvointiryhmiä. Tavoitteena on vahvistaa yrittäjien hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Sivua muokattu 15.9.2023


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: