Siirry sisältöön

Harrastaminen tukee mielenterveyttä

Harrastus on tärkeä kasvuympäristö, jossa valetaan mielenterveyden sementtipohjaa. Aikuisten tehtävänä on luoda turvalliset puitteet, jossa lapsi voi onnistua ja tulee hyväksytyksi omana itsenään, kirjoittaa MIELI ry:n asiantuntija Miguel Reyes.

Viime vuosina on puhuttu paljon lasten ja nuorten mielenterveydestä. Se on hyvä asia. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä, jos lasten ja nuorten mielenterveyttä halutaan tukea tulevaisuudessa.

Koulun ja perheen ohella harrastukset ovat tärkeä kasvuympäristö, joissa valetaan sementtipohja mielenterveydelle. Siksi onkin tärkeää, että meillä aikuisilla on työvälineitä kohdata nuoria harrastuksissa mielenterveyttä edistäen.

Harrastaminen opettaa vuorovaikutus- ja tunnetaitoja

Harrastaessa lapsi ja nuori oppii toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Vuorovaikutus- ja tunnetaidot kehittyvät, ja itsetunto ja positiivinen minäkäsitys vahvistuvat.

Harrastusyhteisössä lapsi pystyy myös kokemaan kuuluvansa johonkin. Tämä edesauttaa häntä tuntemaan itsensä osalliseksi yhteiskunnassa myös aikuisena.

Parhaimmillaan harrastuksen parissa lapsi voi tulla hyväksytyksi omana itsenään, näyttää tunteita, toteuttaa itseään, ilmaista ajatuksiaan sekä epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen. Sama pätee niin maalatessa, pullaa leipoessa kuin kärrynpyöriä opetellessa.

Aikuinen luo turvallisen ympäristön harrastamiselle

Mitään edellä mainituista ei toteudu ilman turvallista toimintaympäristöä. Aikuisten tehtävänä on luoda psyykkisesti turvallinen ympäristö harrastamiselle. Se ei tarkoita, etteikö ryhmissä tapahtuisi myös vastoinkäymisiä, vaan sitä, että niihin puututaan, ja asiat voi ottaa esille ja puhua auki ryhmässä.

Harrastuksen parissa lapsi voi parhaimmillaan tulla hyväksytyksi omana itsenään, näyttää tunteitaan ja toteuttaa itseään.

Turvan luomiseen ei tarvita uusia tai mullistavia keksintöjä, vaan pieniä tekoja, joilla on isoja vaikutuksia harrastaviin lapsiin ja nuoriin. Todennäköisesti moni näitä jo toteuttaakin. Monissa harrastuksissa on luotu yhteiset pelisäännöt. Kaikkia tervehditään harrastukseen tullessa, ja toisilta kysytään, miten päivä on mennyt.

Lapset ja nuoret tarvitsevat meitä aikuisia kehittämään heidän psyykkistä selviytymiskykyään ja joustavuuttaan. Nämä taidot helpottavat aikuisuudessa kohdattavia kriisejä ja kolhuja ja valmistelevat kohtaamaan työelämän vaatimuksia.

Harrastusten ohjaajille on tarjolla tukea

Jotta kolumni ei jäisi sanahelinäksi, olemme tuottaneet harrastusohjaajia varten ilmaisen verkkokurssin, josta saa työvälineitä turvallisen toimintaympäristön ja mielekkään harrastamisen tukemiseen.

nuori kypärä päässä ja skeittilauta olalla

Nuori mieli harrastuksessa -verkkokurssi

Nuori mieli harrastuksessa -verkkokurssi tarjoaa harrastusten ohjaajille käytännönläheisiä keinoja lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseen harrastusympäristössä.


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: