Nuorten vahvuudet näkyviin
Nuorten vahvuuksia on aina syytä juhlia ja tehdä näkyväksi. Vahvuuksiin keskittyvä ajattelu syntyi, kun psykologit kyllästyivät heikkouksissa vellomiseen.
He kaipasivat jotain voimauttavaa ja huomasivat, että monia ihmisiä auttoi se, kun heidän myönteisiin ominaisuuksiin ja vahvuuksiin alettiin kiinnittää huomiota ja puhua niistä ääneen; ”Ihmiset ikään kuin istuivat suoremmassa ja heidän silmiinsä syttyi innostuksen valo ja heidän äänensä alkoi kuulostaa energisemmältä”, kuvaili Neal H Mayerson esipuheessaan ”Character Strengths Matter” -kirjassa.
Vahvuussanasto
Tästä huomiosta alkoi kokonaisen uuden psykologisen suuntauksen kehittyminen; luonteenvahvuuksien tiede. Tutkijat perehtyivät luonteenvahvuuksien löytämiseen ja luokitteluun. Tässä luokittelussa oli mukana yhteensä 55 tutkijaa ympäri maailmaa. He päätyivät 24 myönteiseen luonteenvahvuuteen, jotka löytyvät kaikista kulttuureista ja yhteiskunnista.
Kun luonteenvahvuuksia kehitettiin, oli haastavaa luoda kokonainen uusi sanasto kuvaamaan myönteisiä asioita, piirteitä ja hyvää elämää, jossa ihmiset pääsisivät kukoistamaan. Siihen asti psykologinen sanasto oli nimittäin keskittynyt kuvaamaan ja löytämään puutteita, virheitä ja ongelmia.
Mitä vivahteikkaampi sanasto meillä on kuvaamaan vahvuuksia sitä paremmin tulemme niistä tietoisiksi ja pystymme niistä iloitsemaan.
Vahvuuksien tarkasteluun kuuluu omien vahvuuksien tunnistamisen lisäksi muiden hoksauttaminen heidän omista vahvuuksista.
Nuorten vahvuudet eivät useinkaan tule esille vaikkapa koulussa. Vai mitä mieltä olet amerikkalaisesta räppimusiikista innostuneesta nuoresta, joka pystyy tulkitsemaan erittäin vaikeaselkoista englanninkielistä tekstiä kuin vettä vaan ja linkittämään laulujen ajatuksia ja sanoja yhteiskunnallisiin tapahtumiin kuin paraskin sosiologi yliopistossa. Koulun englannin arvosana ei kylläkään tuonut esiin tätä kykyä. Millaisia vahvuuksia mielestäsi nuori tässä osoittaa?
Luonteenvahvuudet kehittyvät
Vahvuudet eivät suinkaan ole mikään pysyvä tai staattinen olotila vaan uusinnamme niitä joka päivä. Voimme myös pikkuhiljaa kasvattaa itsessämme sellaisia vahvuuksia, joita ihailemme, vaikka ne juuri nyt eivät olisikaan niin hyvin edustettuina omassa vahvuusprofiilissamme. Meillä on siis aina mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.
Jokaisella on nämä 24 vahvuutta, toisia niistä vaan käytämme enemmän ja toisia vähemmän.
Luonteenvahvuutemme eivät siis ole mitään kiveen hakattuja ominaisuuksia, joilla menemme hamaan tappiin asti. Nuorten kasvupotentiaali on aivan valtava, eikä meillä kenelläkään ole sellaista kristallipalloa, jonka avulla ennustaisimme nuorten tulevaisuuden polkua.
Vai mitä mieltä olisit ollut tämän nuoren tulevaisuudesta?
Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä haastateltiin stand-up koomikko Sami Hedbergiä ja hänen äitiään. Sami kertoi olleensa 13-vuotiaana superujo ja arka. Hän uskalsi olla oma itsensä vain oman kodin olohuoneessa vanhempien seurassa.
Olisitko sinä osannut arvata hänen tulevaisuuden ammattinsa koko kansan koomikkona?
Meidän aikuisten onkin syytä aina ajatella optimistisesti nuorista ja nähdä horisontissa siintävä myönteinen tulevaisuudenkuva.
Luonteenvahvuuksien käyttäminen
Voimme käyttää luonteenvahvuuksiamme niin hyvinä kuin haastavina aikoina. Kun asiat menevät hyvin, vahvuudet auttavat meitä näkemään mikä meissä ja toisissa on hyvää ja parasta. Vastaavasti asioiden mennessä päin mäntyä, voimme käyttää vahvuuksiamme vaikeuksista ylipääsemiseen ja välttää liiallisen itsekriittisyyden nähdessämme myös hyviä puolia itsessämme.
Omia vahvuuksia kannattaakin opetella käyttämään aktiivisesti ja monipuolisesti. Jos esimerkiksi uteliaisuus on sinun ykkösvahvuutesi, niin voisit hyödyntää sitä omassa elämässäsi vaikkapa kokeilemalla uusia ruokalajeja viikoittain tai etsimällä uutta tietoa internetistä eri aloilta tai katsomalla kiinnostavia dokumentteja.
Monesti nuori, joka ei todellakaan ole loistanut koulussa vilkkautensa ja eloisuutensa takia, huomaakin omaksikin yllätyksekseen, että työelämään päästyään hän kukoistaa, löydettyään oman alansa. On monia aloja, joissa tarvitaan kykyä siirtyä sähäkästi paikasta toiseen ja kiinnittää huomiota moneen asiaan yhtä aikaa. Miten nuoria voisi auttaa näkemään jo kasvuvuosien aikana heidän vahvuuksiaan, vaikka ne eivät näkyisi todistuksissa?
Jokainen nuori ja myös aikuinen ansaitsee tulla nähdyksi vahvuuksiensa kautta. Hyveiden ja vahvuuksien tutkimus osoittaa, että esimerkiksi kiitollisuus ja rakkaus ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Ystävällisyys, auttavaisuus, anteeksiantavaisuus ja henkisyys tunnetaan puolestaan tärkeinä onnentaitoina.
Millaisia vahvuuksia olet tänään bongannut ja sanonut ääneen?
Sivua muokattu 16.11.2021
Ota yhteyttä
Elina Marjamäki
Asiantuntija, Mielenterveyden edistäminen, Nuoret-yksikkö
+358 40 678 7295
etunimi.sukunimi@mieli.fi