Kaveritaitokortit

Leikkiin mukaan meneminen, kaverin lohduttaminen, kannustaminen ja anteeksi pyytäminen ovat taitoja, joiden oppimiseen lapsi tarvitsee runsaasti leikkisää ja myönteistä vuorovaikutusta ja ohjaavaa palautetta. Kaveritaitokortit on suunniteltu lasten yhdessäolon ja sosiaalisten taitojen harjoitteluun. Kortteja on 20 kpl ja niiden avulla lapsille voidaan havainnollistaa ristiriitatilanteita ja niiden selvittelyä. Niiden avulla voidaan keskustella yhdessäolon taidoista ja vahvistaa niitä. Ristiriitatilanteiden herättämien tunteiden käsittelyyn voi käyttää varhaiskasvatuksen tunnetaitokortteja.

Esimerkiksi:

  • Kortti seinälle: Kaveritaitokorttien myönteisistä kuvista valitaan yksi kuva, joka kiinnitetään päiväkodin seinälle viikon ajaksi. Kuva muistuttaa lapsia tärkeästä yhdessäolon taidosta, ja lapset saavat viikon aikana harjoitella kyseistä taitoa kavereidensa kanssa.
  • Meidän ryhmän säännöt: Laaditaan kaveritaitokortteja apuna käyttäen ryhmälle yhteiset säännöt. Lapset saavat valita kuvista mieleisensä, ja ne liimataan suurelle kartongille, jonka otsikkona on esimerkiksi: Meidän ryhmän säännöt. Kuvien tilanteet voidaan lisäksi määritellä tavoiteltaviksi ja vältettäviksi tilanteiksi. Esimerkiksi auttamiskuvan reunalla voi olla vihreä hymynaama korostamassa, että ryhmässä autetaan kaveria. Punainen surunaama voi puolestaan olla tönimiskuvassa selventämässä, että ryhmässä ei sallita kaverin tönimistä.
  • Kuvat: Taija Turkumäki ja Viliina Koivisto

Katso myös muuta materiaalia varhaiskasvatukseen ja neuvolaan

Lataa

Yhteystiedot

Riikka Nurmi
Asiantuntija
Mielenterveyden edistäminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa

+358 40 678 7392Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki