Roolihissi

Roolihissi on työväline nuorille oman identiteetin ja itseen kohdistuvien odotusten pohdintaan. Millaisia rooleja valitsen erilaisissa tilanteissa? Mitä itse toivon ja mitä muut minulta odottavat? 

Roolihissiä voidaan käyttää keskustelun virittäjänä ja lähtökohtana toiminnallisille työtavoille.

Ideoita draamatyöskentelyyn:

  • Pienryhmät valitsevat heitä puhututtavan tilanteen kuvasta ja rekonstruoivat tilanteen: mitä on tapahtunut juuri ennen kuin tähän hetkeen päädytty? Tilanteet näytellään muille ryhmille niin, että lopuksi ohjaaja "jäädyttää" tilanteen still-kuvaksi muun ryhmän tarkastelua varten. Lisätään still-kuvan henkilöille tunteita kuvaavia ajatusääniä ja keskustellaan tulkinnoista. Miten tilanne päättyisi rakentavalla tavalla? Improvisoidaan loppuratkaisuja.
  • Pienryhmät valitsevat kaksi kuvan tilannetta, joissa nuoreen kohdistuvat odotukset ovat ristiriidassa. Näytellään muulle ryhmälle kaksi kohtausta, joista ristiriita ilmenee. Keskustellaan osallistujien kanssa siitä, miten ristiriita ratkeaisi nuoren kannalta myönteisimmällä tavalla. Laaditaan pienryhmissä loppuratkaisuvaihtoehtoja, jotka voidaan myös näytellä yhteisen keskustelun pohjaksi.
  • Kunkin tilanteen päähenkilön pahimpia pelkoja ja suurimpia toiveita voidaan käsitellä pienryhmien toteuttamien still-kuvien kautta.
Lataa

Yhteystiedot

Riikka Nurmi
Asiantuntija
Mielenterveyden edistäminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa

+358 40 678 7392Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki