Luovuus

Nukkuminen lisää luovuutta. Tarvitsemme riittävästi unta ratkaistaksemme ongelmia. Väsyneenä ajatus ei juokse.

Myös unennäkö liittyy muistin toimintaan. Muistimme ei ole virheetön tallennin, vaan se myös uudelleen organisoi kokemuksiamme. Tässä voi syntyä uusia yhteyksiä, jotka antavat uusia oivalluksia tuttuihin asioihin.

Vilkeuni eli REM-uni on siis itsessään luova tila. Tunnettu esimerkki tästä on esimerkiksi kirja Tohtori Jekyll ja Mr Hyde, jonka idea tuli Robert Louis Stevensonille unen aikana.

Samaten Paul McCartney on kertonut vain heränneensä eräänä aamuna Yesterdayn soidessa mielessään. Kappaleen ensimmäinen nimi olikin aamiaisen aikana hyräilty Scrambled Eggs -eli munakokkeli.

Unien sisällöistä voi saada inspiraatiota. Usein tehtävä, joka on tuntunut vielä illalla mahdottomalta, onkin yön aikana ratkennut kuin itsestään.  Yöllisistä luovista ongelmanratkaisuista on kerrottu  monen kuuluisan keksinnön, kuten Niels Bohrin kehittämä atomimallin ja Albert Einsteinin suhteellisuusteorian yhteydessä, vaikka tarinoiden todenperäisyydestä ei voidakaan olla varmoja.

Myös tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että nukkuminen edistää erityisesti vaikeiden ongelmien ratkaisemista. REM- eli vilkeunen aikana luovuus ongelmanratkaisussa todellakin lisääntyy: vilkeunen aikana herätetyt ihmiset selviytyivät anagrammitehtävistä yli 30 prosenttia paremmin kuin jos heidät herätettiin jonkun muun univaiheen aikana.

Seuraavaksi: CASE: Videopeliin voimaa torkuista

Takaisin unitehtaan etusivulle