Siirry sisältöön

Mielenterveyden käsi -juliste

Mielenterveyden käsi -juliste toimii keskustelun herättäjänä ja muistuttaa, miten voimme arkisilla valinnoillamme vaikuttaa mielenterveyteemme.
Mielenterveyden käsi -juliste. Kun pidämme huolta arjen rytmistä, unesta ja levosta, ravinnosta, liikkumisesta, ihmissuhteista, harrastuksista ja luovuudesta pidämme samalla huolta mielen hyvinvoinnistamme.
Julkaisuvuosi:
2018
Koko:
50 x 70 cm

Kun pidämme huolta arjen rytmistä, unesta ja levosta, ravinnosta, liikkumisesta, ihmissuhteista, harrastuksista ja luovuudesta pidämme samalla huolta mielen hyvinvoinnistamme.

Juliste on kehitetty apuvälineeksi omien arkisten valintojen tarkastelemiseen, hyvien valintojen huomaamiseen ja kenties joidenkin valintojen viilaamiseen tarvittaessa sekä keskustelujen tueksi helpottamaan asioiden puheeksi ottamista.

Lataa juliste

Mielenterveyden kädessä jokainen sormi kuvaa arjen valintojamme.

Peukalo merkitsee unta ja lepoa. Ehditkö rentoutua ja levätä? Mihin aikaan menit nukkumaan? Olitko liian myöhään somessa?

Etusormi merkitsee ruokailua. Mitä söit päivän aikana? Muistitko syödä välipaloja? Kenen kanssa söit? Söitkö rauhassa? Nautitko ruuasta?

Keskisormi merkitsee ihmissuhteita ja tunteita.

Nimetön merkitsee liikkumista ja kehon kuuntelua.

Pikkusormi merkitsee vapaa-aikaa ja luovuutta.

Kämmen pitää sisällään arjen rytmin: opiskelu, työ, kotityöt, läksyt, oma aika ja harrastukset.

Ranteessa sijaitsevat arvot, jotka antavat pohjan ja tuen arjen valinnoillemme.

Lataa juliste eri kielillä

Harjoituksia

Miten korona-kriisin aika on vaikuttanut arjen rytmiin ja arkisiin valintoihin. Millaisia uusia keinoja olette keksineet tai luoneet esimerkiksi liikkumiseen tai syömiseen?

Monelle on tullut tarve lähteä luontoon ja luontopoluille. Mitä kokemuksia näistä on? Entä yhteyden pitämiseen sukulaisiin ja ystäviin tai koulu -ja opiskelukavereihin?

Onko tullut uusia rutiineja kuulumisten ja kokemusten vaihtoon?

Korona-aikaan on hyvä herätellä myös pohtimaan ajan arvoja ja myös huomaamaan ihmisten avuliaisuus ja hyväntahtoisuus. Millaisia huomioita olette tehneet?

Kirjoittakaa muistiin pienille lappusille päivän mittaan tapahtuneita kivoja asioita ja kerätkää niitä lasipurkkiin.

Harjoituksen ideana on opettaa mieltämme huomaamaan hyvä ja tallentamaan se muistoihin, joihin voimme myöhemmin palata.

Erityisesti kriisien ja poikkeustilanteiden aikana on hyvä kiinnittää huomiota myös kivoihin ja mukaviin asioihin ja tapahtumiin ja kohtaamisiin. Miten itse voisimme ilahduttaa muita ihmisiä?

Mietitään Mielenterveyden käsi -julistetta apuna käyttäen, millaiset asiat vähentävät ja heikentävät kunkin omassa arjessa mielen hyvinvointia.

Kerätkää erilaisia asioita listaksi. Tämän voi tehdä myös ryhmänä tai parin kanssa. Antakaa mielikuvituksen laukata. Millaiset asiat esimerkiksi unen ja levon sormessa heikentävät mielen hyvinvointia, entä muiden osa-alueiden osalta? Keskustellaan sen jälkeen, miten kirjoittamamme listan asioita muuttamalla saamme myönteisiä vaikutuksia aikaan mielen hyvinvoinnille.

Lisää aiheesta

Sivua muokattu 27.11.2024


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: