Siirry sisältöön

Miten otat puheeksi? -huoneentaulu

Miten otat toisen vaikean elämäntilanteen puheeksi? Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Leena Manka antaa viisi neuvoa.
Julkaisuvuosi:
2016

Jo yhden henkilön vaikea elämäntilanne voi pahimmillaan langettaa varjon koko työyhteisön ylle. Tyypillisimpiä ovat ihmissuhde- sekä päihde- ja mielenterveysongelmat.

1. Pidä silmät auki. Jokainen on aika ajoin pahalla päällä tai vetäytynyt, mutta jos tilanne jatkuu, ota asia puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

2. Tervehtiminen, silmiin katsominen ja hymyily luovat tunneyhteyden toiseen ja puhuminen helpottuu. Älä syyllistä, vaan suhtaudu huolehtivaisesti. Tunnustele ja selvittele, ovatko omat havaintosi paikkansa pitäviä.

3. Kerro työkaverillesi kahden kesken omista havainnoistasi, esimerkiksi: ”Olen viime aikoina huomannut, että vaikutat alakuloiselta.” Tai: ”Sinulla näyttää olevan valtavasti töitä.” ”Voinko jotenkin auttaa?”.  Jos hän ei halua kertoa sinulle, ehdota, että hän puhuisi jollekin muulle.

4. Ehdota konkreettisia asioita: keskustelua esimiehen, luottamushenkilön tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Kysy, voitko mennä hänen puolestaan tai olla tukena keskustelussa?

5. Vältä selän takana puhumista, mutta jos tilanne on todella vakava eikä tunnu ratkeavan, voit itsekin ottaa yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun, luottamushenkilöön tai henkilöstöhallintoon. Varmista, että asioiden käsittely etenee.

Asiantuntijana, Marja-Leena Manka, Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti, Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto

Lataa

Lisää aiheesta

Kaisa Strandvall kuvattuna myymälässä

Työelämän hyvinvointia rakennetaan joka päivä

Parhaimmillaan työ on mielekäs osa elämää, ylläpitää ihmisten hyvinvointia ja edistää mielenterveyttä. Se tarjoaa paitsi päivittäisen sosiaalisen ympäristön, myös mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja tavoitteitaan.


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: