Seitsemän vinkkiä nuoria kohtaaville aikuisille
Kuinka kuunnella ja kohdata nuoria paremmin? Kokosimme vinkkejä työssään tai perheessään nuoria kohtaaville aikuisille. Kohtaamalla nuoret aidosti voimme vahvistaa nuorten hyvinvointia koronakauden haasteiden ja koettelemusten jälkeen.
1. Kiinnostu nuoresta ja kysy, mitä kuuluu
Osoita kiinnostusta nuorta kohtaan. Joskus voi toimia kysymys: ”Miten menee?”, joku toinen kerta taas: ”Onko kaikki okei, haluaisitko jutella?” Aina ei ole helppoa kertoa omista asioistaan. Siksi on tärkeää, että nuorelle jää jokin väylä auki palata keskusteluun myöhemmin.
Mitä useammin kysyt, sitä luontevammaksi kuulumisten kertominen tulee. Muistathan, että joskus nuorten voi olla helpompi kommunikoida viestittelemällä kuin puhumalla.
Kiinnostusta voi osoittaa paitsi kysymällä kuulumisia, olemalla nuorelle läsnä. Kuulolla ja läsnä voi olla myös monenlaisen yhteisen mielekkään ja merkityksellisen tekemisen äärellä. Yhteinen tila taas avaa tilaa aistia fiiliksiä ja jutella kulloinkin tärkeistä asioista.
2. Huolten ilmaantuessa ole kuulolla ja anna tukea
Jos nuoren kanssa jutellessa nousee esiin huolia, ei haittaa, että asioihin ei aina ole ratkaisuja. Nuoret eivät useinkaan kaipaa neuvoja vaan enemmänkin sitä, että joku kuuntelee ja on kiinnostunut. Kiinnostusta voi osoittaa esimerkiksi keskusteluun syventymällä ja tarkentava kysymyksiä kysymällä. Asioita voi pohtia yhdessä.
Nuoret eivät ehkä halua kuormittaa läheisiään omilla huolillaan pelätessään, että lisäävät näiden stressiä. Siksi kannattaa tuoda esiin, että sinä aikuisena kestät heidän huolensa ja murheensa.
Uskalla myös kysyä suoraan, jos epäilet nuorella olevan itsetuhoisia ajatuksia. Se ei ole aina helppoa, mutta se on tärkeää.
3. Välitä myötätuntoa, toivoa ja armollisuutta itseä kohtaan
Aikuinen voi välittää nuorille myötätuntoa ja toivoa sekä nostaa esiin myönteisiä puolia. Muistuta nuoria myös itsemyötätunnosta ja armollisuudesta itseä kohtaan. Aikuisena voit näyttää esimerkkiä sallivuudesta, itsemyötätunnosta ja kiireettömyydestä.
Nuorta voi kannustaa olemaan oman elämänsä paras asiantuntija. Rohkaise ottamaan itselle sopivan kokoisia askeleita elämässä: joskus ne ovat vauvan askelia, joskus harppauksia. Omaa polkua saa etsiä rauhassa. Valitsipa miten vain, kaikesta voi oppia.
Usein rohkaiseminen lempeästi kannustaen toimii paremmin kuin puskeminen.
4. Huomioi nuoren näkökulma pettymyksissä
Aikuisten tehtävä on muistuttaa suhteellisuudentajusta pettymyksissä.
Nuoren ajattelussa voi näkyä ajattelun ehdottomuutta ja kypsymättömyyttä. Jo yhden pettymyksen jälkeen hanskat voivat lentää tiskiin. Aikuisten osoittama myötätunto on siksi erityisen arvokasta.
Esimerkiksi koronavuosi on riistänyt nuorilta tärkeitä sukupolvikokemuksia ja siirtymäriittejä. Penkkariajelut, koulujen päättäjäiset, kevätretket tai kesäleirit ovat peruuntuneet ja kavereiden tapaamiset ovat olleet jäissä. Moni nuoruuteen kuuluva asia koetaan vain kerran. Siksikin on tärkeää, että aikuiset suhtautuvat tähän erityisellä myötätunnolla.
Voit myös miettiä, onko sinulla mahdollisuus lohduttaa nuorta esimerkiksi tarjoamalla korvaavia kokemuksia peruuntuneiden tilalle.
5. Bongaa nuorten vahvuuksia
Jokaisella nuorella on vahvuuksia, mutta monen nuoren voi olla vaikeaa tunnistaa niitä. Auta nuoria huomaamaan vahvuutensa, ja ota tavaksi sanoittaa niitä ääneen. Huomioi siis hetket, jolloin nuori on ollut sinnikäs, avulias tai vaikkapa vitsikäs.
Voit myös lausua nuorelle spontaaneja kohteliaisuuksia ja myönteisiä huomioita.
Vahvuusbongaus voi tuoda hyvää mieltä molemmille. Voitte myös miettiä yhdessä, mitä positiivista voi olla heikkouksina ajatelluissa ominaisuuksissa.
Muistele omaa nuoruuttasi: kenen rohkaisevat sanat jäivät sinulle mieleen?
6. Viljele iloa ja huumoria
Huumori voi luoda yhteisen kielen nuorten kanssa, vaikka muuten olisi hankalaa. Kohtaa siis nuoria leikkimielisesti ja tietyllä kepeydellä, pilke silmäkulmassa. Myös kyky nauraa itselleen on tärkeää. Myönteinen huumori ei koskaan tarkoita mollaamista tai naurunalaiseksi saattamista. Naura siis nuoren kanssa, älä nuorelle.
Ilosta ja naurusta muistuttavat myös koronan kirvoittamat lukuisat meemit. Tarvittaessa nuori voi vaikka opettaa tietämättömälle aikuiselle, mitä meemit ovatkaan!
7. Ole avoin: opi nuorilta uutta
Nuorissa on ajattelun joustavuutta, jolla he luovivat moninaisessa, muuttuvassa maailmassa. Kun kohtaat nuoren avoimin mielin, voit kuulla paljonkin innostusta, ideoita, unelmia, tavoitteita ja tuoreita näkemyksiä. Mitä uusia näkökulmia voit itse saada nuorilta?
Nuorilta kannattaa myös kysyä toiveita yhdessä tekemiselle ja ajan viettämiselle. Jos nuori ehdottaa spontaanisti jotain uudenlaista yhdessä tekemistä, ota koppi vastaan ja lähde kokeilemaan!
VINKIT ANTOI MIELI RY:N ASIANTUNTIJA ELINA MARJAMÄKI
Ota Mitä mielessä? -testi avuksi jutteluun nuoren kanssa
Mitä mielessä? -testi kannustaa aikuista pysähtymään ja kysymään nuoren kuulumisia. Testi tehdään yhdessä, jutellen esiin nousseista aiheista.
MIELI ry:ssä tehdään arvokasta työtä nuorten mielenterveyden vahvstamiseksi ja autetaan nuoria vaikeissa elämäntilanteissa. Lahjoita, jotta yksikään nuori ei jäisi yksin.