Toimintamalli mielenterveyttä edistävään työterveysyhteistyöhön
Mielenterveyden tukeminen työssä edellyttää työpaikalla eri toimijoiden sitoutumista ja avointa yhteistyötä työpaikan ja työterveyshuollon välillä. Parhaimmillaan opitaan ja kehitytään yhdessä, jolloin näkökulma työ mielenterveyden voimavarana vahvistuu.
MIELI ry kehitti yhdessä Työterveyslaitoksen ja yli 20 työpaikka-työterveyshuolto-parin kanssa Työelämän mielenterveysohjelman puitteissa toimintamallin työterveysyhteistyöhön. Malli kuvaa rakenteita ja toimintoja, joilla edistetään käytännössä mielenterveyttä ja sitä tukevaa, vaikuttavaa työterveysyhteistyötä. Toimintamalli on osa Mielenterveyden työkalupakki (ttl.fi), joka sisältää tutkimukseen pohjautuvia mielenterveyttä edistäviä menetelmiä.
Tervetuloa tiistaina 26.11. klo 8.30–10 viettämään aamupalahetkeä työelämän mielenterveyden edistämisen parissa. Ilmoittaudu mukaan oheisella linkillä https://link.webropolsurveys.com/S/25FF383484FD3EDB
Mielenterveyden työkalupakin työkalujen avulla työyhteisöt voivat rakentaa mielenterveyttä tukevaa inhimillistä työkulttuuria. On kannattavaa tukea työkykyä ja mielenterveyttä ennaltaehkäisevästi työyhteisötasolla arkisilla teoilla. Syntyneiden ongelmien ratkaisu on kallista ja kuormittaa laajasti työntekijän lisäksi työyhteisöä ja koko työpaikkaa.
Työterveysyhteistyön toimintamalli tukee työpaikkoja mielenterveyden edistämisessä
Mallin avulla työpaikat ja työterveyshuollot voivat kehittää yhteistyötään. Mielenterveyttä vahvistavat toimet tukevat myös työpaikan liiketoimintaa.
Mielenterveyttä edistetään kehittämällä työoloja ja työyhteisöjä sekä huolehtimalla sujuvasta työn arjesta ja hyvästä vuorovaikutuksesta.
Mallia kannattaa hyödyntää – tutustu ja ota käyttöön
Mallia on jatkokehitetty kevään aikana erityisesti pienten työpaikkojen tarpeiden pohjalta. Tavoitteena on, että se auttaa pientäkin työpaikkaa edistämään työntekijöiden mielenterveyttä yhdessä työterveyshuollon kanssa.
Tarvittaessa autamme alkuun!
Lisätiedot
Kerromme mielellämme lisää mielenterveyden työkalupakista ja toimintamallista. Ole yhteydessä!
Ohessa käytännön esimerkkejä: ”Kasin suoritus töissä riittää” kuvaa toimintaa haitallisen vaativuuden aiheuttaman kuormituksen ennaltaehkäisyksi ja ”Arjen valinnat mielen hyvinvoinnin perustana” kuvaa nuorille työntekijöille suunnattuja työpaikan arjen tukimuotoja.