Siirry sisältöön

Urheiluympäristöt tarjoavat parhaimmillaan erinomaiset puitteet lasten ja nuorten kasvulle ja kehitykselle. Turvallisessa toimintaympäristössä nuori urheilija tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen.

Nuori mieli urheilussa -hankkeen tavoitteena on, että lasten ja nuorten urheilun parissa toimivat osaavat tukea mielenterveyden normaalia kehitystä, hyödyntää mielenterveystaitoja osana valmennusta ja kohdata haastavassa tilanteessa olevia lapsia ja nuoria.

Nuori mieli urheilussa -hanke on käynnistynyt vuonna 2020.

Konkreettisia työvälineitä valmentajille

Hankkeen tuotokset ja valmentajien työkalut löydät sivulta Mielen hyvinvointitaidot urheiluvalmennuksessa, jonka lyhytosoite on:

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssit on julkaistu toukokuussa 2022. Verkkokurssit ovat maksuttomia, eikä verkkokurssin läpikäyminen vaadi rekisteröitymistä. Valmentaja voi tulostaa tai ladata kurssien materiaalit ja käyttää niitä arkivalmennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Nuori mieli urheilussa -sisällöt on julkaistu ruotsiksi ja englanniksi kesäkuussa 2023:

Nuorten urheilijoiden jalkapallojoukkue iloitsee
Kuva: Mira Lönnqvist

Hankkeen ensisijainen kohderyhmä on 10–15-vuotiaiden valmennuksen parissa toimivat, joiden kautta vaikutetaan lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin. Toissijaisia kohderyhmiä ovat seuratoiminnassa kohdatut vanhemmat sekä nuorten urheiluympäristöihin vaikuttavat rakenteelliset tahot.

Vaikutamme myös siihen, että urheiluharrastus tukee asenteiltaan ja ilmapiiriltään lasten ja nuorten mielenterveyttä.

Nuori mieli urheilussa -hanketta on rahoittanut Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoista sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.