Gå till innehåll

MIELI rf: Statsrådets principbeslut om psykisk hälsa bör resurseras

MIELI rf uttrycker sitt starka stöd för statsrådets principbeslut om främjande av psykisk hälsa, men anser att den nationella strategin för psykisk hälsa bör förverkligas med stöd av egen finansiering och ett sekretariat.

Social- och hälsovårdministeriet bereder i samarbete med andra aktörer statsrådets principbeslut om främjande av psykisk hälsa. Principbeslutet är en del av förverkligandet av den nationella strategin för psykisk hälsa och det nationella programmet för suicidprevention 2020-2030.

MIELI rf stöder starkt att ett förvaltningsövergripande principbeslut fattas, men anser att principbeslutet bör vara en omfattande helhet, som inte begränsas enbart till regeringens och ministeriernas egna insatser. Förverkligandet av strategin för psykisk hälsa kommer att kräva insatser av alla samhällssektorer på alla nivåer.

För att samordna och följa med genomförandet av strategin är det nödvändigt att allokera resurser till styrning och koordination. MIELI rf ställer sig bakom ministeriets förslag om en styrgrupp som brett omfattar andra aktörer och civilsamhället. MIELI rf anser att ett sekretariat bör inrättas för att stöda förverkligandet av strategin för psykisk hälsa. Att placera strategins verkställande sekretariat i civilsamhället vore naturligt med tanke på behovet av en bred mobilisering av olika aktörer för genomförandet.

Läs mera (på finska):

Kontakta oss

Kristian Wahlbeck

Kristian Wahlbeck

Ledande sakkunnig
+358 400 659101
fornamn.efternamn@mieli.fi


Innehållet ingår i följande teman: