Många har problem med ekonomin i vardagen
Små inkomster och bekymmer med ekonomin försämrar välbefinnandet och sätter press på den psykiska hälsan. Samtidigt uppmuntrar konsumtionskulturen oss att konsumera – till och med på kredit. Prishöjningarna och energikrisen har gjort att allt fler råkat ut för ekonomiska problem i vardagen.
År 2022 gjorde inflationen och energikrisen att pengarnas värde störtdök på ett sätt som vi inte sett på flera årtionden. När vardagen blir allt dyrare, minskar hushållens köpkraft, och allt fler drabbas av ekonomiska bekymmer.
Det finns många orsaker till problem med ekonomin
Ekonomiska bekymmer är en del av vardagen för väldigt många människor. Orsakerna kan vara mycket varierande: sjukdom och arbetsoförmåga, överskuldsättning på grund av konsumtion, inkomsterna krymper så att de inte längre räcker till för alla dagliga utgifter, inflationen pressar upp priserna eller ensamföretagarens företag har gått i konkurs.
Vi lever i en konsumtionskultur som uppmuntrar oss väldigt starkt att använda pengar och till och med att ta kredit. Därför har finländarnas skuldsättningsgrad ökat kraftigt under de senaste åren. Allt fler människor har svårt att hålla inkomsterna och utgifterna i balans. Sedan år 2022 orsakar inflationen, försämringen av pengarnas värde och energikrisen ekonomiska bekymmer och problem för allt fler hushåll – till och med för hushåll med medelhöga inkomster.
När en företagare går i konkurs, drabbas hen av ekonomiska svårigheter av många olika slag, oavsett hur omsorgsfullt och klokt hen skött företagets ekonomi. Företagsverksamhet förknippas alltid med möjligheten att göra konkurs, och de som gått i konkurs vet att ibland blir det bara omöjligt att få affärsverksamheten att gå ihop, vad man än tar sig till. Det är inget brott. Ändå kan en konkurs orsaka känslor av skam och skuld.
Små inkomster och ekonomiska svårigheter har en genomträngande inverkan på livet och den psykiska hälsan. En studie som MIELI rf gjorde 2023 visar att problem med ekonomin i barnfamiljer inte bara försämrar föräldrarnas psykiska hälsa, utan minskar också deras resurser för föräldraskapet och påverkar hela familjens välbefinnande. Föräldrarna oroar sig också ofta över hur situationen påverkar deras barn. Därför är det viktigt att man inte blir ensam med sina bekymmer.
Skamkänslor kan göra det svårare att söka hjälp
Även om det är vanligt med ekonomiska bekymmer och många har sådana just nu, kan de väcka skamkänslor hos dem som drabbats. Sådana känslor kan göra det svårare för de drabbade att söka hjälp.
I värsta fall är skamkänslan så stark att den hindrar människan helt från att söka hjälp. Känslor av ångest, skuld, otillräcklighet, underlägsenhet och ovärdighet kan leda till att människan blir handlingsförlamad eller till och med råkar i panik. Personen kan känna stark skam både för sina ekonomiska problem och för sig själv.
Om en människa mår dåligt och dessa känslor inte behandlas kan de leda till exempel till depression. Det är viktigt att de negativa känslorna avlastas och behandlas på olika sätt, till exempel genom samtal, så att personen åter ser en väg framåt och kan gå vidare mot ett nytt skede i livet.
Barn är väldigt känsliga för förändringar i familjens atmosfär och förälderns mående, och de upptäcker lätt om en vuxen i familjen oroar sig för ekonomin. Det är viktigt att barnet inte blir ensam med sina känslor, och det stärker barnets välbefinnande om en förälder eller annan vuxen i familjen ger barnet en åldersanpassad förklaring på de skiftande stämningar som hen upptäckt i familjen.
Många sätt att följa upp och anpassa ekonomin
Den som råkar ut för långvariga ekonomiska svårigheter ska gå in för att följa upp och anpassa sin levnadsstandard efter det nya läget. Även om det till en början kan kännas svårt att anpassa utgifterna, till och med omöjligt, är det ett mindre problem än en ständigt växande stress över bristen på pengar.
Det finns olika sätt att anpassa inkomsterna och utgifterna. Du kan till exempel börja regelbundet följa upp utgifterna, jämföra priserna och budgetera pengarna för de viktigaste utgifterna på förhand. Du kan också kontrollera konsumtionen på olika sätt, t.ex. genom att teckna ett nytt och förmånligare elavtal, säga upp webbprenumerationer som används sällan, köpa kläder och saker endast när de verkligen behövs, eller flytta till en mindre bostad.
Efter anpassningen kan den nya situationen börja kännas normal, till och med bra. Det är viktigt att försöka sätta in saker i något slags sammanhang och försöka leva ett så bra liv i harmoni med sig själv som möjligt. I en barnfamilj är det viktigaste för barnets utveckling en gemensam, trygg vardag. Det kräver inga stora ekonomiska satsningar. Tillräcklig närvaro och gemensamma stunder i vardagen är vad barnet behöver och längtar efter.