Miten tukea itsemurhaa harkitsevaa?
Itsemurha-ajatuksista on turvallista kysyä suoraan. Tärkeintä on kysyä, keskittyä kuuntelemaan ja ohjata henkilö hakemaan ammattiapua. Itsemurha-ajatuksista puhuminen ei lisää itsemurhan riskiä.
Onko itsetuhoisuudesta turvallista puhua?
Kyllä, itsetuhoisuudesta sekä itsemurha-ajatuksista on turvallista puhua. Itse asiassa, ensimmäinen askel itsetuhoisen henkilön auttamiseksi on kysyä häneltä itsetuhoisuudesta. Henkilöltä voi kysyä esimerkiksi:
”Olen huolissani sinusta ja siksi haluan kysyä sinulta, onko sinulla itsetuhoisia tai itsemurha-ajatuksia?”
Tutkimukset ovat osoittaneet, että itsemurha-ajatuksista kysyminen ei lisää itsetuhoisuutta tai itsemurhan riskiä. On tärkeää, että itsetuhoisuus otetaan vakavasti ja itsetuhoisen henkilön ajatuksia ei mitätöidä tai pidetä epäuskottavina.
Myös yhteiskunnassa tulisi puhua avoimesti mielenterveydestä ja itsetuhoisuudesta, koska itsetuhoisuuteen liitetty stigma lisää kärsimystä. Itsetuhoisuudessa on harvoin kyse huomionhakuisuudesta tai itsekkyydestä.
Itsemurha-ajatuksista kysyminen ei lisää itsetuhoisuutta tai itsemurhan riskiä.
Toimi näin, jos joku kertoo sinulle itsemurha-ajatuksista tai aikeista
- Jos henkilö ei puhu suoraan itsemurha-ajatuksista, kysy häneltä: Onko sinulla itsemurha-ajatuksia? Millaisia ne ovat? Itsemurhasta puhuminen on tutkitusti turvallista, eikä lisää itsemurhan riskiä.
- Ota itsetuhoisista ajatuksista puhuvan puheet todesta, älä mitätöi tai kyseenalaista hänen ajatuksiaan tai tunteitaan. Älä vitsaile äläkä vaihda puheenaihetta. Todennäköisesti henkilö on kertonut sinulle ajatuksistaan, koska luottaa sinuun.
- Yritä pysyä rauhallisena. Oma rauhallinen tilasi voi auttaa myös henkilöä rauhoittumaan. Pystyt myös itse ajattelemaan ja toimimaan paremmin rauhallisena.
- Varaa keskustelulle rauhallinen ja yksityinen paikka sekä tarpeeksi aikaa.
- Keskity kuuntelemaan aktiivisesti ja anna henkilölle aikaa puhua.
- Voit kysyä seuraavia kysymyksiä: Oletko pystynyt nukkumaan ja syömään? Onko sinulla hoitosuhdetta, tiedetäänkö siellä itsetuhoisuudesta? Mitkä asiat ovat painaneet mieltäsi viime aikoina? Miten voisin auttaa sinua?
- Älä kysy ”miksi?”. Itsetuhoisille ajatuksille on harvoin yksiselitteistä syytä. Kysy mieluummin, mihin henkilö ajattelee itsemurhan tuovan helpotusta? Minkälaista apua henkilö toivoo? Mikä häntä on aikaisemmin auttanut selviytymään vaikeista hetkistä?
- Jos kyseessä on lapsi tai nuori, kerro, että itsemurha-ajatuksista on todella tärkeää kertoa omalle vanhemmalle tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle.
- Auta henkilöä puhumaan vaikeista tunteista, kuten vihasta tai syyllisyydestä. Kestä nämä tunteet, vaikka ne saattavat aiheuttaa tunteita myös sinussa.
- Pohdi itsemurhan vaikutuksia henkilön läheisiin. Älä syyllistä henkilöä.
- Luo toivoa. Kerro henkilölle, että itsetuhoisista ajatuksista voi selviytyä ja että itsetuhoisuuteen on saatavilla tutkitusti tehokasta apua.
- Kannusta ja auta henkilöä omien mahdollisuuksiesi mukaan terveydenhoidon avun piiriin. Apua saa terveysasemalta, työterveyshuollosta, kouluterveydenhoitajalta ja koulupsykologilta.
- Keskustelutukea saa myös MIELI ry:n 24/7 Kriisipuhelimesta, Sekasin-chatista ja Tukinetistä.
- Jos henkilöllä on taustallaan aikaisempi itsemurhayritys, hän voi saada kriisiapua MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksesta.
- Keskustelun lopuksi kiitä henkilöä keskustelusta. Kertaa vielä, mistä henkilö voi hakea ammattiapua. Jos mahdollista, tarkista muutaman päivän kuluttua, onko henkilö ottanut yhteyttä avuntarjoajiin.
Toimi näin hätätilanteessa
- Jos itsetuhoinen henkilö uhkailee itsemurhalla, kerro, että aikuisen vastuu teoista on aina hänellä itsellään. Korosta, että apua selviytymiseen on saatavilla, eikä kenenkään tarvitse selviytyä yksin.
- Älä jätä itsetuhoista henkilöä yksin hätätilanteessa.
- Hätätilanteessa itsetuhoinen henkilö on saattanut joutua ”itsetuhoiseen tilaan”, jossa hän ei ajattele, kuule tai näe asioita selkeästi. Puhumalla henkilölle yksinkertaisia lauseita ja olemalla kontaktissa hänen kanssaan voit auttaa henkilöä palaamaan ”itsetuhoisesta tilasta” takaisin nykyhetkeen.
- Estä mahdollisuuksiesi mukaan henkilön pääsy lääkkeisiin, aseisiin, teräviin esineisiin tai alkoholiin.
- Saata henkilö lähimpään päivystykseen tai hälytä paikalle apua hätänumerosta 112. Voit soittaa hätänumeroon, vaikka et olisi henkilön luona. Hätäkeskus arvioi tilanteen ja ottaa toimintavastuun tilanteesta.
- Huolehdi omasta jaksamisestasi. On tavallista, että itsemurhaa harkitsevan henkilön kanssa keskustelu aiheuttaa monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Hädän, ärtymyksen, syyllisyyden ja avuttomuuden tunteet ovat tavallisia. Siksi on tärkeää muistaa, ettei kenenkään tarvitse yksin pyrkiä ratkaisemaan itsetuhoisen henkilön ongelmia. Usein puhuminen auttaa. Soita tarvittaessa MIELI ry:n 24/7 Kriisipuhelimeen: 09 2525 0111 tai ota yhteyttä terveydenhoitoon.
Jos tarvitset keskusteluapua
- Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. Ruotsinkielinen linja 09 2525 0112 ja englanninkielinen linja 09 2525 0116 ovat auki päivystysaikoina. Katso kielilinjojen päivystysajat.
- Nuorille suunnattu Sekasin-chat auki joka päivä: ma–pe klo 9–24, la–su klo 15–24. sekasin.fi (uusi välilehti).
- Aikuisille suunnattu MIELI Kriisichat auki ma–ke klo 15–19 ja to klo 15–21. tukinet.net (uusi välilehti)
- Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain ja etäyhteyksin. mieli.fi/ajanvaraus