Siirry sisältöön

Satu Raappana johtamaan nuorten mielenterveystyötä MIELI ry:ssä

Nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet noin neljänneksellä koronapandemian jälkeen. Pandemia iski erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointiin. MIELI ry vahvistaa omassa työssään nuorten mielenterveystyötä kokoamalla yhteen talon asiantuntemusta ja suuntaamalla sitä strategisesti.
Satu Raappana

– Nuorten pahoinvointi kuuluu meille eri suunnista. Kohtaamme Sekasin-chatissa viikoittain satoja nuoria, jotka kertovat pahasta olostaan. Myös nuorten kanssa toimivat aikuiset ovat huolissaan, ja osin keinottomiakin esimerkiksi mielenterveyspalveluiden heikon saatavuuden takia, kertoo Satu Raappana, MIELI ry:n nuorten mielenterveystyöstä vastaava johtaja.

MIELI ry:n uudessa kokonaisuudessa yhdistyvät nuorten mielenterveyttä edistävä työ ja matalan kynnyksen auttamistyö sekä MIELI ry:n perheisiin ja varhaiskasvatukseen kohdistuva työ.

– MIELI ry on ollut edelläkävijä mielenterveyden edistämisessä ja matalan kynnyksen kriisityössä. Nyt haluamme vastata nuorten tarpeisiin entistä vahvemmin. Otamme haltuun koko ketjun nuorten hyvinvoinnista pahoinvointiin ja mielenterveyspalveluiden rajapintaan, Raappana jatkaa.

Kun puhutaan nuorten mielenterveydestä, arki on usein ratkaisevassa roolissa. Läheiset, ystävät, turvalliset yhteisöt ja mielekäs tekeminen ovat keskeisiä nuorten hyvinvoinnille. Ongelmia ennalta ehkäisevä mielenterveystyö tukee nuorten kasvua ja kehitystä niin kouluissa kuin vapaa-ajan toiminnassa. Lisäksi tukea täytyy olla helposti saatavilla. Matalan kynnyksen tuki ehkäisee ongelmien syvenemistä, ja mielenterveyspalveluiden puolella tehokkaimmin toimii oikea-aikainen hoito.

Tukea nuorten mielenterveyskriisin ratkaisuun

Hallitusohjelmassa suunnitellaan mittavia leikkauksia esimerkiksi nuorisotyöhön. Epäselvää on, miten hallitusohjelmaan sisältyviä kirjauksia nuorten hyvinvoinnin vahvistamisesta käytännössä toteutetaan lähivuosina.

– Organisaatiouudistuksen myötä vahvistamme myös valtakunnallista ja alueellista vaikuttamista. Nuorten mielenterveyskriisi on ratkaistava. Tämä vaatii poikkihallinnollista näkökulmaa sekä uudenlaista toimintakulttuuria eri yhteisöissä. Uskomme, että systemaattisella ja sinnikkäällä työllä voimme luoda nuorten mielenterveydelle paremmat edellytykset, sanoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Satu Raappana siirtyy tehtävään Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtajan tehtävästä.

Nuorten mielenterveystyön lisäksi MIELI ry:n muita uusia strategisia kehittämishankkeita ovat mielenterveyden edistämisen vahvistaminen eri alojen rakenteissa, josta vastaa vastikään strategiajohtajaksi nimetty Marjo Hannukkala, sekä mielenterveyden palvelujärjestelmään liittyvän asiantuntemuksen entistä vahvempi haltuun ottaminen MIELI ry:n toiminnassa. Jälkimmäisestä vastaa johtava psykologi Frans Horneman.

Ota yhteyttä

Satu Raappana

Johtaja, Lapset ja nuoret, Sekasin Kollektiivi
+358 40 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Sari Aalto-Matturi

Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: