Mikä on SELMA?
SELMA sisältää tietoa ja ohjausta elämän kriisitilanteisiin. Tieto ja kysymykset auttavat ymmärtämään tapahtunutta ja pohtimaan omia reaktioita. Psykoedukaatiolla tuetaan uusien selviytymiskeinojen käyttöönottoa.
SELMA:ssa hyödynnetään joidenkin psykoterapiasuuntauksien näkökulmia ja harjoituksia, esim. HOT – hyväksymis- ja omistautumisterapia, tietoisuustaidot (mindfulness), narratiivinen lähestymistapa.
Narratiivisuutta hyödynnetään oman elämäntilanteen käsittelyssä kirjoittamalla. SELMA:n tehtävien tarkoituksena on auttaa ihmistä jäsentämään omaa elämäntarinaansa. Traumaattiset muistot saattavat jäädä sirpaleisiksi ja erillisiksi omasta kokemuksesta. Narratiivisessa lähestymistavassa oman tarinan kirjoittaminen auttaa kokemusten liittämisessä osaksi omaa elämäntarinaa ja tukee kokemusmaailman eheytymistä.
SELMA on kehitetty järkyttävän tapahtuman itsenäisen käsittelyn tueksi. Järkyttävä tapahtuma voi olla esimerkiksi läheisen kuolema, parisuhteen äkillinen päättyminen, vakava sairastuminen, muu menetys tai liikenneonnettomuus. Pitkäaikaista ja toistuvaa traumatisoitumista kokeneille suositellaan hakeutumista ammattiavun esim. psykoterapian piiriin.
Teksteissä ehdotetaan kirjoitustehtäviä ja kehollisia harjoituksia, joiden on huomattu helpottavan järkyttävistä tapahtumista selviytymistä.
Järkyttävän tapahtuman käsittely onnistuu usein paremmin, kun tapahtumasta on kulunut jo jonkin verran aikaa.
Akuuttia kriisiapua tarjoavat hyvinvointialueiden / kuntien sosiaali- ja kriisipäivystykset. MIELI ry:n kriisikeskusverkosto tarjoaa apua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa oleville vastaanotoilla ja ryhmissä lähitapaamissa tai etäyhteydellä. Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111 ja nuorille suunnattu Sekasin-chat pävystää osoitteessa sekasin.fi ja tukinet.net sisältää sekä yksilöllistä tukea että ryhmächattejä eri aiheista.