Tutustu unien merkityksiin
Unia voi käyttää itsetuntemuksen välineenä. Jos haluaa oppia ymmärtämään paremmin itseään unien kautta, unipäiväkirjan pitäminen tai uniryhmätyöskentely ovat menetelmiä, jotka auttavat oppimaan omien unien merkityksistä.
Unipäiväkirjoja varten on olemassa erilaisia sovelluksia, mutta unia voi kirjata ylös yhtä hyvin kynän ja paperin avulla. Unien seuraaminen ja pohtiminen vaatii jonkin verran systemaattisuutta, opettelua ja harjaantumista. Säännöllinen päiväkirjan pitäminen auttaa muistamaan ja palauttamaan omat unet paremmin mieleen, ja myös omien unien tulkinnassa voi harjaantua.
Unien ja unisymbolien käyttäminen minuuden ja mielen ymmärtämisen välineenä on länsimaisessa perinteessä peräisin Sigmund Freudin kehittämästä psykoanalyysista 1900-luvun alusta. Jokainen voi kuitenkin tutustua itse omiin uniinsa ilman psykoanalyysiakin.
Kuinka unipäiväkirjaa pidetään?
- Varaa joka päivä kalenterista säännöllinen aika, esimerkiksi puoli tuntia tai tunti sisäiselle työskentelylle ja kirjoittamiselle.
- Hanki muistikirja. Ala kirjoittaa säännöllisesti paitsi näkemistäsi unista, myös unelmistasi, tunteistasi, mielikuvistasi, oivalluksistasi ja kohtaamistasi tarinoista. Nämä kaikki ovat myös unien käyttämää materiaalia. Kaiken tämän kirjaaminen lisää itsetuntemustasi ja voit oppia havaitsemaan niiden yhteyksiä uniin.
Kun heräät, muistele heti näkemääsi unta
- Palauta herätessäsi ensin uni mieleen ja sanoita se itsellesi.
- Uni jää kehomuistiin, joten on tärkeää muistella unta ensin heräämisasennossa. Jos liikut, esimerkiksi nousee ylös, muisto unesta voi kadota, ennen kuin saat sen kirjoitettua.
- Unet unohtuvat nopeasti heräämisen jälkeen. Kirjoita siis mahdollisimman nopeasti herättyäsi unesta ja siihen liittyvistä tulkinnoista
- Unen jokainen, aivan pienikin yksityiskohta voi olla merkittävä. Siksi unet kannattaa kirjata ylös mahdollisimman tarkkaan.
Kirjoita mahdollisimman vapaasti ja spontaanisti
- Voit kirjoittaa vaikka ranskalaisin viivoin.
- Voit palata kirjoittamaasi myöhemmin, rauhallisena hetkenä ja miettiä unta suhteessa siihen, mitä tavoittelet.
- Pohdi, mitä ajatuksia uni herätti. Mitä sinulle tarkoittavat vaikkapa auto ilman jarruja tai jokin unessa näkemäsi rakennus, jossa ehkä hengailit?
- Jos et jaksa rauhoittua ja keskittyä kirjoittamaan, kokeile hiljentää mieli ennen kirjoittamista esimerkiksi hengittämällä rauhallisesti sisään ja ulos ja laskemalla hengityksiä yhdestä kymmeneen. Jos ajatukset harhailevat, aloita laskeminen uudelleen.
- Älä kiinnitä huomiota tekstin laatuun äläkä tee siitä suoritusta. Voit huomata, että sanat alkavat vyöryä kuin itsestään.
Selkounet: kuinka oppia ohjaamaan tai tilaamaan unia
Selkouni (englanniksi lucid dreaming) tarkoittaa unta, jota voi ohjailla oman tahtonsa mukaan. Selkounessa voi tehdä mitä vain: vaikkapa lentää yksisarvisella New Yorkin pilvenpiirtäjien yllä tai harjoitella haluamiaan taitoja. Myös painajaisten pelkoa herättäviä asioita voi opetella kohtaamaan ja voittamaan selkounien avulla.
Onnistunut selkouneksiminen edellyttää yleensä pitkää harjoittelua. Sitä voi kuitenkin harjoitella muutamalla yksinkertaisella keinolla. Helpointa on aloittaa ajattelemalla päivän aikaan tai illalla asiaa, mistä haluaa uneksia: tämän kannattaa kirjoittaa ylös unipäiväkirjaan. Hyvällä tuurilla jo tämä voi joskus riittää.
Erityisesti säännöllinen unipäiväkirjan pitäminen tukee selkouneksimisen oppimista. Muistelemalla ja tarkastelemalla säännöllisesti omia unia, tunnistat unen uneksi helpommin, kun olet unten mailla. Tämä auttaa samalla oppimaan unien tapahtumien ohjaamista.
- Muista, että vaikka unen voi tilata, se on yleensä pitkän harjoittelun ja sitoutumisen ulos.
- Päästäksesi unen ohjaamisen vaiheeseen, kirjoita ensin uni, jonka haluaisit nähdä, minkälaisena haluaisit itsesi siinä nähdä ja minkälaisen elämän haluaisit itsellesi. Eläydy uuteen uneesi aina kun sinulla on rauhallinen hetki, mutta varsinkin ennen nukahtamista.
- Jos haet ratkaisua johonkin arkipäivän ongelmaan, voit tilata ratkaisu-unen kirjoittamalla se unipäiväkirjaan valmiiksi.
- Jos kärsit painajaisista, kuvittele niille myönteinen lopputulos, ja kirjoita se ylös unipäiväkirjaan.
- Selkouneksimista varten oman vilkeunihetkensä löytäminen voi auttaa. Selkounitila tapahtuu vilkeunen eli REM-unen aikana. Jos tiedossa ei ole aikaista herätystä, voi kokeilla herätyskellon asettamista soimaan noin neljän tunnin päähän nukahtamisesta: silloin uni on todennäköisesti vilkeunivaiheessa. Herättyäsi kesken unesi voit muistuttaa itseäsi selkounitavoitteestasi ja yrittää nukahtaa uudestaan niiden saavuttamiseksi.
- Vaikka selkouneksiminen, unien ohjaaminen ja tilaaminen edellyttää pitkäjänteistä työtä, se on palkitsevaa ja antaa uudenlaista sisäistä näkemystä ja voimaa.
Uniryhmässä etsitään unille tulkintoja yhdessä toisten kanssa
Kanadalainen psykoanalyytikko Monte Ullman on kehitellyt unityöskentelyä ryhmässä. Ryhmässä jokainen on omien uniensa paras asiantuntija. Toisten unista voi esittää ajatuksia ja uusia näkökulmia, mutta lopullinen ymmärrys jää unennäkijälle itselleen.
- Uniryhmä tapaa esimerkiksi pari kertaa kuukaudessa vuoden, parin ajan.
- Kun yksi ryhmän jäsen kertoo unensa, toiset kuuntelevat tarkkaan. Sen jälkeen he voivat tehdä tarkentavia kysymyksiä ja esittää omia ajatuksiaan siitä.
- Usein unensa kertonut kiittää toisia keskustelun jälkeen, koska hän kokee saaneensa jotain arvokasta muilta.
Uniryhmän jäsen kertoi toisille unestaan, jossa hän ajoi pientä autoa hullun lailla. Auton ikkunat oli peitetty post it -lapuilla. Unennäkijää pelotti niin, että hän heräsi.
Uni herätti paljon ajatuksia toisissa. He kyselivät post-it lappujen väristä, unen tunnelmasta, ja siitä, miksi unennäkijä ei painanut jarruja. Jarrujen puuttumisesta heille tuli tunne, että asiat olivat karkaamassa käsistä. Laput ikkunoissa estivät näkemästä ulos.
Uni synnytti vilkkaan keskustelun kaikkia koskevista kuoleman- ja menettämisen peloista, uskalluksesta katsoa itseään ja tilannettaan rehellisesti sekä kontrollintarpeesta.
Unennäkijän mielestä ryhmän kommentit kuvasivat hyvin hänen elämäänsä. Hän oli suuren muutoksen edessä ja pelkäsi, että kaikki loppuisi huonosti. Surullisia sotkuja oli jo ehtinyt tulla. Hän päätteli unesta, että seuraavaksi hänen olisi uskallettava jarruttaa ja poistaa laput silmien edestä.