Siirry sisältöön

”Usein, kun juttelen jotain arkista, saan sillä tavalla nuoren pois ahdistustilasta”

Oskari Okko päivystää vapaa-ajallaan Sekasin-chatissä. Hän haluaa pysyä kartalla siitä, miten nuorilla menee ja mitä he ajattelevat asioista. Kaikkein antoisinta päivystäjän työ on silloin, kun nuori kiittää keskustelusta ja sanoo olon helpottaneen.
Oskari Okko

”Lähdin Sekasin-chatin päivystäjäksi naapurini vinkistä. Nuorten elämään tutustumisen lisäksi minua kiinnosti päivystämisessä se, että voin kehittää omia kykyjäni toimia vaikeissa tilanteissa.”

Okko on toiminut nuorten parissa ennenkin, limudiskon DJ:nä ja Saapas-partiossa, mutta niissä keskustelut nuorten kanssa jäivät varsin arkiselle tasolle. Esimerkiksi Saapas-partiossa hän kohtasi nuoria usein isommissa ryhmissä: ”Ei siinä kovin syvällisiä puhuttu tai vaikeuksista alettu avautua.”

Sekasin-chatissa nuorta usein auttaa eniten jo se, että voi puhua ongelmistaan luotetulle aikuiselle: ”Ainakin se on hyvä ensimmäinen askel.”

Chattiin otetaan useimmin yhteyttä silloin, kun nuori on kohdannut jonkin hänelle uuden asian ensimmäistä kertaa: muuton uudelle paikkakunnalle, ahdistuksen koulumenestyksestä tai oman seksuaalisuuden löytämisen.

”Usein kerromme nuorelle, että hänen kokemuksensa ovat täysin normaaleja. Sen jälkeen juttelemme keinoista, joiden avulla nuori voi saada asioitaan eteenpäin oikeaan suuntaan. Jotkut asiat ratkeavat saman tien ja se on hienoa.”

”Vaikeimmat tilanteet ovat niitä, joissa nuori on akuutisti hengenvaarassa, mutta niitä on kyllä ollut todella paljon vähemmän kuin etukäteen odotin.”

”Silloin pyrimme vakauttamaan tilanteen keskustelemassa ja sitten hälyttämällä apua paikalla, joko niin, että nuori itse tai me soitamme ambulanssin. Meillä vapaaehtoisilla on suora yhteys MIELI ry:n ammattilaisille, jolta voi aina kysyä apua tarvittaessa.”

Okko kokee myös itse haastavimmiksi hoitaa ne keskustelut, joissa nuori kokee pohjatonta epätoivoa ja ahdistusta.

”Silloin juttelen yleensä jotain arkista ja saan siten nuoren pois ahdistustilasta. Itse olen myös oppinut päivystäjänä olettamaan vähemmän sekä kuuntelemaan ja kohtaamaan enemmän. Enää en jakele neuvojani niin hanakasti, vaan ennemmin annan toiselle luvan löytää vastauksia itse.”

Päivystyskaverit ja ammattilaiset työn tukena

Okko kertoo, että hänelle on muodostunut chatissä ystäväporukka, joka päivystää yhdessä.

”Päivystämme kaksi kertaa kuukaudessa ja teemme yhdellä päivystyskerralla kolme keskustelua kukin. Yleensä käymme ensin yhdessä syömässä ja vaihtamassa kuulumisia. Päivystämme ryhmässä MIELI ry:n toimistolla kukin omalta tietokoneelta käsin. Jos tulee joku haastavampi tilanne, niin vieruskaverilta voi kysyä apua. Nyt pandemian aikaan olemme tehneet päivystykset etänä kotoa käsin.”

Jokaisen päivystyskerran jälkeen käydyt keskustelut puretaan ammattilaisen kanssa, jotta ne eivät jää vaivaamaan: ”MIELI ry huolehtii tosi hyvin, että päivystäjät eivät kuormitu liikaa. Keskusteluissa esiin tulleista yksityiskohdista emme koskaan kerro eteenpäin, luottamus on tärkeää säilyttää.”

Okon mielestä unelmatilanne kaikkien nuorten auttamiseksi olisi, että nuoret pääsisivät helposti mielenterveyspalveluiden piiriin asuinpaikasta riippumatta. Hän ajattelee, ettei apua pitäisi joutua hakemaan montaa kertaa eikä terapiakäyntejä pitäisi rajoittaa tiettyyn määrään.

Nuorille Okko haluaisi sanoa, että juttele asioistasi vanhemmillesi, kummillesi, tädillesi tai vaikka sille mukavalle opelle, niin asioita ei tarvitse kantaa yksin:

”Jos huomaat jonkun olevan yksin, niin mene sen seuraksi tai pyydä se mukaan teidän porukkaan. Ei tarvitse olla vuorosanoja, myös hiljaa yhdessä oleminen on ihan ok.”

”Ja viimeiseksi, nolotkin jutut unohtuvat todella nopeasti muiden mielistä, vaikka itse muistaisi ne pitkään.”


Tule vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisenamme voit tehdä hyvää monella tapaa. Saat merkitystä ja iloa elämääsi edistämällä mielenterveyttä ja hyvinvointia. Tule mukaan yli 3000 vapaaehtoisemme joukkoon!

Sivua muokattu 16.10.2024


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: