Nuorisotyö taipuu moneen – arjen liikuntatottumukset syntyvät kannustamalla
Nuoruusikään liittyy vahvasti tarve kuulua joukkoon ja etsiä omaa identiteettiä ikätovereiden kautta. Yksi nuoruuden kehitystehtävistä on tunnistaa, mitkä toiveet ja vaatimukset tulevat ulkopuolelta ja mitkä asiat pohjautuvat omiin arvoihin ja valintoihin. Arvot tukevat päätöksiämme silloin, kun kohtaamme sisäisiä tai ulkoisia ristiriitoja. Nuoria kohtaavat ammattilaiset voivat olla arjessa tärkeä tuki näissä pohdinnoissa. Nuorisotyöntekijä on nuorelle rinnalla kulkeva, turvallinen aikuinen, joka voi tukea nuoren omien arvojen kirkastamista.
Nuorisotyön tavoitteena on nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukeminen yhteiskunnassa. Kaiken keskiössä on toiminta, joihin nuori voi osallistua omana itsenään.
Mikä liikuttaa nuoria?
Lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän, toistavat otsikot mediassa kerta toisensa jälkeen. Puhutaan Move-testeistä, aikuisten huonosta esimerkistä ja arkiliikunnan vähyydestä. Nuoret kyllä ymmärtävät liikkumisen tärkeyden – tiedon puutteesta ei ole siis kyse. Suurin haaste monille on tiedon siirtäminen taidoksi. Uuden oppiminen, olipa sitten kyse arkiliikunnan lisäämisestä tai vaikka välipalojen syömisestä, vaatii kärsivällisyyttä ja toistoja, ikään katsomatta. Omien arvojen tunnistaminen auttaa meitä tekemään itsenäisiä päätöksiä ja ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista. Arvoja voi olla esimerkiksi halu elää tasapainoista ja omaehtoista elämää, välittää ympäristöstä ja tehdä kestäviä valintoja, tai vaalia läheisiä ihmissuhteita.
Miten erityisesti nuorisotyöntekijät voisivat olla tukena tässä? Miten tukea nuorta toimimaan arvojen mukaisesti ja tekemään hyvinvoinnin kannalta tärkeitä valintoja – olipa kyse arkiliikunnasta, terveellisestä syömisestä tai mistä tahansa muusta hyvinvointiin vaikuttavasta asiasta?
Jokaisella on vapaus valita, miten haluaa edistää omaa terveyttään, mutta samalla yksikään nuorisotyöntekijä ei voi ulkopuolelta sanella nuorelle, kuinka elämässä olisi hyvä toimia. Kun toiminta pohjautuu omiin arvoihin, on helpompi sitoutua pitkäjänteisesti – myös liikkumisen suhteen.
Kun nuori hakee motivaatiota liikkumiseen, nuorisotyöntekijä voi tarjota tukea seuraavien kysymysten avulla.
Kysy nuorelta:
1. Miten puhuisit itsellesi kuin ystävällesi?
Olemme välillä itsemme kovimpia kriitikoita. Haasta nuori pohtimaan, mitä hän esimerkiksi vastaisi ystävälleen, joka kertoisi, ettei ole jaksanut mennä kolmeen päivään ulos. Soimaisiko nuori ystäväänsä? Todennäköisesti ei. Kannusta nuorta sanomaan itselleen sama kannustuspuhe, empatia ja ymmärrys, jota hänellä on ystävää kohtaan. ”Olet minulle tärkeä ja olisi hyvä, että saisit vähän raitista ilmaa. Mitä jos kävisit hetken aikaa parvekkeella hengittelemässä syvään ja tunnustelisit, miltä ilma keuhkoissa tuntuu?”
2. Mikä on pienin mahdollinen askel, jonka voisit ottaa tänään oman hyvinvointisi eteen?
Sen sijaan, että nuori aloittaa tältä istumalta puolimaratoniin harjoittelun, huomion voi kiinnittää pieniin pyrähdyksiin. Uuden rutiinin luominen kannattaa aloittaa varovasti, sillä isot muutokset yhdellä kerralla toteutettuina kuormittavat monesti liikaa. Silloin nuori voi kokea, ettei kykenekään muuttamaan elintapojaan. On hyvä muistaa, että myös kotiaskareet lasketaan arkiliikunnaksi. Sujuisiko vaikka imurointi paremmin, jos taustalle laittaisi oman tämän hetken lempibiisin?
3. Miten linkittäisit liikkumisen olemassa oleviin rutiineihin?
Pohdi nuoren kanssa uusia tapoja liikkumiseen siellä, missä hän jo liikkuu. Voisiko kauppaan kävellä eri reittiä, kuin normaalisti? Myös aiemmalla bussipysäkillä voi jäädä pois kyydistä ja tasapainotella osan kotimatkasta jalkakäytävän reunakivellä. Tai miten olisi imuroinnin ja raivokkaan tanssituokion yhdistäminen?
Keskustelut omista liikkumistottumuksista ja oman hyvinvoinnin edistämisestä voivat avata nuoren ajattelua ja tarjota tilaa uusille oivalluksille. Näiden oivallusten kautta voi syntyä uusia asenteita, jotka puolestaan muovaavat nuoren arvoja ja auttavat tekemään kestäviä valintoja. Liikkumisen ilo arjessa ei synny pakottamalla vaan pienin askelin. Me voimme tukea nuorta niiden ottamisessa.
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden yhteisen Nuorisotyö liikuttajana -hankkeen tarkoituksena on innovoida yhdessä nuorten ja nuorisotyön ammattilaisten kanssa uusia nuorten mielenterveyden vahvistamiseen liikunnallisia menetelmiä, joilla tuoda liikkumista nuorten arkeen ja siten luoda lisää hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä.
Hanketta rahoitetaan hallitusohjelman Suomi liikkeelle -ohjelmasta, jonka tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä (www.suomiliikkeelle.fi).
Projektet Rörelse i ungdomsarbetet finansieras genom det i regeringsprogrammet angivna programmet Finland i rörelse, som syftar till att öka den fysiska aktiviteten i varje åldersgrupp (www.finlandirorelse.fi).
Sivua muokattu 9.10.2024
Ota yhteyttä
Siru Valtonen
Asiantuntija, Nuorisotyö liikuttajana -hanke, Nuoret-yksikkö
+358 40 664 9552
etunimi.sukunimi@mieli.fi