Siirry sisältöön

Nuorten työntekijöiden työkykyä voidaan tukea monin tavoin

Nuorista on huolehdittava yhdessä. Muutoksia on tehtävä lainsäädännössä ja toimintatavoissa, jotta Suomesta tulisi paras maa tehdä työtä.

Helsingin Sanomien artikkeli 19.2.”Nuorten työuupumus on uskomattoman suuri ongelma kansantaloudelle” kertoi nuorten työntekijöiden työkyvyn menetyksen aiheuttamasta suuresta hintalapusta yhteiskunnalle.

Lukemattomien arviointien jälkeen nuoret voivat saapua työelämään hermojärjestelmä ylikierroksilla, ahdistuneina ja pelokkaina.

Suomalaisnuorilta vaaditaan jo lapsesta pitäen paljon. Osaamista mitataan numeroarvioin pienestä pitäen ja lukemattomien arviointien jälkeen nuoret voivat saapua työelämään hermojärjestelmä ylikierroksilla, ahdistuneina ja pelokkaina. Työelämän kilpailullisuus, jatkuvat muutokset, työsuhteiden määräaikaisuus, työtehtävien kompleksisuus sekä joissain työpaikoissa vallitseva suorituskulttuuri ovat omiaan kuormittamaan kenen tahansa mieltä, mutta erityisesti heidän, joilla on entuudestaan mielenterveyden riskitekijöitä.

Nuorista on huolehdittava yhdessä. Muutoksia on tehtävä lainsäädännössä ja toimintatavoissa, jotta Suomesta tulisi paras maa tehdä työtä. Tarvitsemme luotettavaa tilastotietoa työuupumuksesta, velvoittavia toimia työnantajalle psykososiaalisen kuormituksen ennaltaehkäisyssä, työelämän mielenterveysosaamisen vahvistamista ja innovatiivisia menetelmiä työhön paluun tukemiseksi.

Työkulttuuriin tarvitaan muutosta, jotta jokainen olisi tervetullut töihin omana itsenään, vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Ennen kaikkea tarvitaan työkulttuurin muutosta, jotta jokainen on tervetullut töihin omana itsenään, vahvuuksineen ja heikkouksineen. Psykologisesti turvallinen työilmapiiri, myötätunto ja näihin pohjautuvat toimintatavat ovat parhaimpia kannusteita ja sitouttajia nuorille ja vanhemmillekin työntekijöille.

Edistäminen kannattaa, sillä työelämässä mielenterveyden edistämiseen sijoitetun pääoman tuotto on parhaimmillaan jopa 14 euroa yhtä sijoitettua euroa kohden. Ennen kaikkea tarvitsemme jokaisen työntekijän, esihenkilön ja yritysjohtajan sitoutumista psykologisesti turvallisen ja innostavan työelämän kehittämiseen. Tässä muutoksessa jokainen voi tehdä osansa.

Sivua muokattu 17.5.2023

Ota yhteyttä


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: