Hellyys

Hellyys on myötätuntoa ja lämpöä, toisen tunteiden huomioimista ja sen osoittamista pienin teoin. Hellyyden osoittaminen on tärkeä osa parisuhdetta, vanhemman ja lapsen välistä suhdetta ja ystävyyssuhdetta. Hellyyden tarve on kaikille ihmisille, ja myös eläimille, ominaista. Se kertoo meille, että emme ole yksin, että meistä välitetään.

Hellyyden vastaanottaminen on myös terveydelle tärkeää. Tutkimusten mukaan pienet hellät eleet, kädestä pitäminen, halaaminen, sylissä oleminen, huomionosoituksen vastaanottaminen, kaikki nämä aiheuttavat myönteisiä vaikutuksia kehossamme. Kosketuksella voi olla vaikutuksia immuunitasapainoon ja hormonitoimintaan. Hyvällä syyllä voi sanoa, että hellyys auttaa kehoamme toimimaan optimaalisesti.

Parisuhteessa hellyys on stressin ja väsymyksen vastavoima. Ilmaisemalla hellyyttä, halaamalla ja suukottelemalla voi vähentää etäisyyttä toiseen silloinkin, kun tuntuu ettei aikaa ole yhteisiin hetkiin. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen mitä teemme päivittäin, pienet hellät eleet pitävät parisuhdetta kunnossa myös kiireen keskellä.

Joskus on aikoja elämässä, kun tuntuu että helliä hetkiä ei oikeastaan ole. Emme ole enää vanhempien hellittäviä lapsia, parisuhde ei ole ehkä ajankohtainen, kenties ystävätkin ovat kaukana tai heitä on vähän. On elämänvaiheita joissa etäisyys muista ja kenties itsenäistyminen on tarpeen. Hellä kosketus ihmisten välillä voi silloinkin olla tärkeä, kenties hieronta tai muu hemmottelu voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta.