Siirry sisältöön

Temperamenttitoteemi -tehtävä koululaisille

Tehtävä auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään omia sekä muiden temperamenttipiirteitä.
Temperamenttitoteemissa on seitsemän eläinparia, jotka kuvaavat temperamenttipiirteiden korkeaa ja matalaa ilmenemismuotoa.
Julkaisuvuosi:
2014
Koko:
A4

Temperamenttitoteemin avulla opitaan tunnistamaan omia temperamenttipiirteitä. Temperamentti kertoo siitä, mikä on itselle ominainen tapa reagoida ja toimia erilaisissa tilanteissa. Temperamentti koostuu erilaisista piirteistä, jotka ovat synnynnäisiä. Monet niistä kuitenkin vaimenevat tai vahvistuvat elämän aikana kasvun, aivojen kehityksen, kasvatuksen ja ympäristön vaikutuksesta.

Mikään temperamenttipiirre ei ole hyvä eikä huono. Tehtävän tarkoituksena onkin oppia ymmärtämään itseä ja ympäröiviä ihmisiä sekä oivaltaa, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan.

Toteemitehtävän eläinparit kuvaavat yhden temperamenttipiirteen korkeaa ja matalaa ilmenemismuotoa: tunteellinen elefantti – kylmäpäinen kotka, aurinkoinen albatrossi – yöllinen lepakko, ujo siili – seurallinen koira, sopeutuva kameleontti – tavoilleen uskollinen majava, sähäkkä kärppä – verkkainen koala, sinnikäs muurahainen – säheltävä sammakko ja aistiva kissa – viileä kala.

Tehtävänä on arvioida, sopiiko eläimen kuvaus itseen vai ei. Useimmiten eläinten joukosta löytyy neljä tai viisi itseen sopivaa piirrettä. Nämä piirteet väritetään, leikataan ja liimataan omaksi toteemipaaluksi. Oppimista voi syventää kirjoittamalla oheen omin sanoin kuvauksen itsestään.

Lataa

– Toteemipaalut voi laminoida kirjanmerkeiksi: toisella puolella on toteemipaalu ja toisella oma tulkinta itsestä.

– Toteemipaalun viereen voi laatia oman runonsa aiheesta Minä olen…

– Opettaja voi laatia oman toteemipaalunsa ja esitellä sen avulla omia ominaisuuksiaan ja tapojaan oppia.

– Temperamenttitoteemin voi antaa kotitehtäväksi niin, että vanhempi on mukana pohtimassa lapsensa temperamenttia.

– Oppilaan toteemi voidaan ottaa keskustelun pohjaksi vanhempainvartissa.

Roolihissi -juliste

Roolihissi on työväline nuorille oman identiteetin ja itseen kohdistuvien odotusten pohdintaan. Millaisia rooleja valitsen erilaisissa tilanteissa?

Temperamenttirobotti -juliste

Temperamenttirobotti on alakouluikäisille suunnattu juliste, jonka avulla lapsi voi tiedostaa omia temperamenttipiirteitään.

Tunnerobotti lapsille

Tunnerobotti on työväline lapsen tunnetaitojen harjoittelun tueksi varhaiskasvatukseen ja alakouluun. Robotti auttaa tunteiden tunnistamisessa ja nimeämisessä.

Sivua muokattu 21.3.2024


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: