Siirry sisältöön
Piirroskuva, jossa neljä ihmistä pitää yhdessä "Puhutaan ympäristötunteista" -viiriä.
Vaikeiden tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten keskellä.

Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Kyse on ympäristötunteista, joita viriää luontoon ja ympäristöön liittyen. Ne voivat olla niin voimaa antavia; kuten energiaa ratkaista ongelmia tai toivoa, kuin myös haastavia tunteita; kuten turhautumista ja ahdistusta. Voimaa antavia ympäristötunteita syntyy esimerkiksi luonnossa virkistäytyessä. 

Kun huoli ympäristöstä lisääntyy, ympäristötunteita kannattaa kohdata ja käsitellä.

Vaikeiden tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten keskellä. Näitä tunteita on hyvä kohdata ja jakaa yhdessä. Tällöin elämä tunteiden kanssa helpottuu ja myös kykenee toimimaan paremmin omassa arjessa kestävämmän ympäristön puolesta.

Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta (2020–2022) toteuttavat yhteistyössä MIELI ry, Nyyti ry ja Tunne ry. Kolmen vuoden aikana järjestetään ympäristöahdistukseen ja ympäristötunteisiin keskittyviä vertaistukiryhmiä, infotilaisuuksia ja koulutuksia esimerkiksi nuorille, opiskelijoille ja ammattilaisille. Näitä järjestetään ympäri Suomea sekä verkossa. Lisäksi julkaistaan materiaaleja ymparistoahdistus.fi -sivuille lisäämään tietoa ja tukemaan ympäristötunteiden käsittelyä. Sivut avautuvat vuoden vaihteessa.

Opi lisää ympäristötunteista Instagramissa @ymparistotunteet 

#ympäristötunteet #ilmastoahdistus

Tilaa uutiskirjeemme ja liity hankkeen koordinoimaan YAM-verkostoon: