Talous
MIELI Suomen Mielenterveys ry on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö. MIELI ry:n toiminta rahoitetaan pääosin julkisin varoin.
MIELI Suomen Mielenterveys ry on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jonka toiminnan rahoitus kertyy julkisista avustuksista, varainhankinnasta sekä pieneltä osin myös sijoitus- ja rahoitustuotoista. MIELI ry:n yhdistysten keräämät jäsenmaksut tukevat paikallista toimintaa.
MIELI ry:n rahoitus vuodelle 2024 on 15,3 miljoonaa euroa. Rahoituksesta noin 5 miljoonaa euroa kanavoituu MIELI ry:n koordinoiman Rikosuhripäivystyksen toimintaan eri puolilla Suomea.
Avustukset mielenterveystyöhön supistumassa
Tärkein rahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA), jonka myöntämä avustus vuodelle 2024 on yhteensä 6,4 miljoonaa euroa.
Valtion talouden sopeutuksen vuoksi STEA-avustus tulee lähivuosina laskemaan merkittävästi. Vuodelle 2025 MIELI ry:n avustus pienenee 453 000 eurolla. Vuoteen 2027 mennessä sote-järjestöjen avustuksista leikataan kolmannes. Leikkauksen kohdentamista ei ole vielä päätetty, mutta jos se tehdään tasaisesti niin sanotulla juustohöylämenetelmällä, vuoden 2027 avustus MIELI ry:lle voi olla yli 2 miljoonaa euroa nykytasoa pienempi.
Julkisen tuen osuus kokonaisrahoituksesta on 81 %. STEA:n osuus siitä on 41 % ja oikeusministeriön rahoitus Rikosuhripäivystykselle 33 %. Muun julkisen rahoituksen osuus on 6 %. Sitä saadaan ministeriöiltä, EU:lta, kunnilta ja hyvinvointialueilta sekä valtionlaitoksilta kuten TTL ja THL, jotka myöntävät järjestöille lähinnä hankeavustuksia.
Oikeusministeriön 5 miljoonan avustus kohdistuu kokonaan Rikosuhripäivystyksen (RIKU) valtakunnalliseen toimintaan. Toiminta on EU:n rikosuhridirektiivin mukaista julkista palvelua, jota MIELI ry koordinoi vuoteen 2027. Rikosuhripäivystys on toteutettu 15 toimijan yhteistyönä ja valtionavustuksesta valtaosa jaetaan suoraan muille järjestöille päivystyksen kustannusten kattamiseksi.
Omaa varainhankintaa kehitetään
Varainhankinta on ollut aina tärkeä osa MIELI ry:n toiminnan rahoitusta. Viime vuosina varainhankintaa on kehitetty systemaattisesti. Mielinauha-keräys, joulukeräys, kuukausilahjoittaminen sekä kumppanuudet yritysten kanssa tuottavat vuosittain 1–2 miljoonaa euroa.
Varainhankintaa MIELI ry:n hyväksi tekee myös neljän järjestön perustama Suomen Kansanterveysyhdistys ry, joka tuottaa mielenterveystyöhön vuosittain 250 000 – 300 000 euroa. Yhdistys hankkii varoja taustatahoilleen myös Kanresta Oy:n toiminnalla. Kanresta Oy on ravintolaliiketoimintaa harjoittava yhteiskunnallinen yritys.
Sekä valtionavustukset että saadut lahjoitukset ohjataan aina rahoittajan myöntämään tai lahjoittajan tarkoittamaan kohteeseen. MIELI ry on saanut kaikista talouden ja hallinnon tarkastuksista hyvät arviot ja myönteistä palautetta hyvin hoidetusta raportoinnista. STEA-avustusten käytöstä raportoidaan vuosittain yksityiskohtaisesti toiminta- ja palkkakulut erotellen ja perustellen.
Ei merkittävää varallisuutta
Helsingin Pasilassa sijaitsevia toimitiloja lukuun ottamatta MIELI ry:llä ei ole merkittävää omaisuutta. Omaa pääomaa, jota sijoitetaan tasaisen tulovirran saamiseksi, on kertynyt 127-vuotisen historian aikana esimerkiksi vuokratuloista ja Veikkolan parantolan myynnistä. Omaa pääomaa tarvitaan puskurina muutosvaiheissa kuten esimerkiksi hankeavustusten päättyessä.
Sijoitustoiminnassa noudatetaan YK:n hyväksymää vastuunalaista sijoittamista koskevaa ohjeistusta (Principles for Responsible Investment). MIELI ry ei sijoita alkoholi- ja tupakkateollisuuteen, aseteollisuuteen eikä yhtiöihin, jotka sallivat lapsityövoiman käytön. Lisäksi sijoituskohteilta edellytetään ilmastonmuutosta ehkäisevää toimintaa.
Toimintaa sopeutettu
Vuosien 2022 ja 2023 taloudellinen tulos oli alijäämäinen ja lähivuosien talousnäkymä on epävarma, joten kustannuksia on ollut välttämätöntä karsia ja varmistaa tulevaisuuden rahoituspohjaa. MIELI ry:n henkilöstöä on vähennetty, merkittäviä kuluja aiheuttaneesta koulutustilasta Ratamestarinkadulla luovuttu ja varainhankintaan investoitu.
Aiemmin hyvää tulosta tehneelle Kanresta Oy:lle on myönnetty vuosina 2021 ja 2022 yhteensä 400 000 euron pääomalaina. Päätös perustuu arvioon siitä, että yritys kykenee jatkossa tuottamaan vakaata tuloa mielenterveystyöhön.
Vuoden 2023 aikana tehdyillä päätöksillä MIELI ry:n talous saatiin tasapainoon, mikä mahdollistaa hallitumman sopeutumisen myös tuleviin avustusleikkauksiin.
Julkisen rahoituksen supistuessa talouden tasapainossa pitäminen edellyttää huolellista taloudenhoitoa, vahvaa panostusta varainhankintaan, uusien rahoituslähteiden löytämistä ja strategisia kumppanuuksia. Tärkeintä on varmistaa perustehtävä: mielenterveyden vahvistaminen ja auttaminen kriisitilanteissa.
Tutustu talouden raportteihin
Liittokokous hyväksyi 24. huhtikuuta 2024 MIELI Suomen Mielenterveys ry:n vuoden 2023 toimintakatsauksen ja tilinpäätöksen.