Apua itsetuhoisuuteen
Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, muista että apua on saatavilla. Ensimmäinen askel itsetuhoisen olon helpottamiseksi on kertoa tilanteesta jollekin. Voit aloittaa MIELI ry:n Kriisipuhelimesta 09 2525 0111, jos et tiedä kenelle läheiselle tai ammattilaiselle voisit kertoa olostasi.
Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia, mutta niistä on tärkeää kertoa jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Itsetuhoisuudesta voi selviytyä ja itsetuhoisuutta voidaan hoitaa.
Kuka tahansa voi kokea itsetuhoisia ajatuksia elämänsä aikana. Itsetuhoisuutta voi ilmetä henkilön iästä, sukupuolesta, taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta.
Itsemurha-ajatuksista on turvallista kysyä suoraan. Tärkeintä on kysyä, keskittyä kuuntelemaan ja ohjata henkilö hakemaan ammattiapua. Itsemurha-ajatuksista puhuminen ei lisää itsemurhan riskiä.
Ihmiset ovat luoneet myyttejä aina. Myyttien avulla pyrimme ymmärtämään maailmaa, etsimme vastauksia kysymyksiin ja selitämme käyttäytymistä. Ne auttavat hakemaan merkitystä tapahtumille ja tekemään monimutkaiset asiat helpommin ymmärrettäviksi. Siksi myös itsemurhaan liittyy paljon virheellisiä myyttejä.
Läheisen henkilön itsemurhayritys on usein järkyttävä kokemus, ja sen käsittelyyn on hyvä hakea kriisiapua. Läheiset voivat tukea itsemurhaa yrittänyttä henkilöä, mutta he eivät voi ratkaista hänen ongelmiaan.
Läheisen itsemurha aiheuttaa traumaattisen kriisin, johon liittyy usein hyvin erilaisia ja voimakkaita tunteita sekä voinnin ja toimintakyvyn heikkenemistä. Toipuminen kriisistä on usein hitaampaa kuin luonnollisesti tapahtuneen läheisen kuoleman jälkeen.
Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa apua itsemurhaa yrittäneelle henkilölle käyttämällä Sveitsissä kehitettyä Linity-mallia. Itsemurhien ehkäisykeskukseen voi hakeutua kuka tahansa, eikä asiakkuuteen tarvita terveydenhuollon lähetettä. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Kuopiossa. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.